Powered by Smartsupp

49 Nejpálivějších chilli papriček - Přehledná tabulka

Připravili jsme pro vás přehlednou tabulku nejpálivějších chilli papriček seřazenout podle SHU jednotek (vysvětlení naleznete pod tabulkou). Jen pro zajímavost - čistý Capsaicin má 16M SHU, pepřový sprej 2,5M - 5M SHU. Pálivost pokrmu s černým pepřem by se dala přirovnat papričce s 100 - 500 SHU (v tabulce kolem 47. místa).

Tabulku si můžete také uložit jako PDF - odkaz naleznete na konci stránky.

# Jméno papričky SHU* Chuť Země původu Držení rekordu
1 Pepper X 3 180 000 Jemně ovocná, extrémní pálivost USA Od srpna 2023
2 Dragon's Breath 2 480 000 Silně pálivá, mírně květinová UK Oficiálně neuznána**
3 Carolina Reaper 2 200 000 Sladká, ovocná, s extrémním pálivým závěrem USA 2013 - 2023
4

Trinidad Scorpion
Butch Taylor

2 009 231 Ovocná, lehce kyselá Trinidad a Tobago 2011 - 2013
5 7 Pot Douglah 1 853 936 Bohatá, mírně ořechová s intenzivní pálivostí Trinidad a Tobago Nikdy
6 Dorset Naga 1 598 227 Ovocná, tropická, ostrá Bangladéš/UK Nikdy
7 7 Pot Primo 1 473 480 Sladká, ovocná, s ohromnou pálivostí USA Nikdy
8 Komodo Dragon 1 400 000 Sladká a ovocná, silný náraz pálivosti UK Nikdy
9 Naga Viper 1 382 118 Ovocná, mírně citrusová UK 2011 (krátce)
10 7 Pot Brain Strain 1 350 000 Jemně ovocná s extrémní pálivostí USA Nikdy
11 7 Pot Barrackpore 1 300 000 Intenzivní pálivost, ovocná Trinidad a Tobago Nikdy
12 Infinity Chili 1 250 000 Sladká, ovocná UK 2010
13 Naga Bhut Jolokia
(Ghost Pepper)
1 041 427 Zemitá, lehce kouřová s ovocnými tóny Indie 2007 - 2010
14 7 Pot Bubblegum

1 000 000

Ovocná s náznaky sladkosti doprovázená intenzivní pálivostí UK Nikdy
15 Red Savina Habanero 577 000 Ovocná, lehce kouřová, velmi ostrá USA Do 2007
16 Fatalii

125 000 - 400 000

Citrusová, velmi ostrá Středoafrická republika Nikdy
17 Scotch Bonnet 100 000 - 350 000 Sladká, ovocná, kouřová Karibik Nikdy
18 Habanero 100 000 - 350 000 Ovocná, lehce citrusová Mexiko Nikdy
19 Piri Piri 50 000 - 175 000 Citrusová, kořeněná Afrika Nikdy
20 Malagueta 50 000 - 100 000 Ovocná, lehce kouřová Brazílie Nikdy
21 Thai Bird’s Eye 50 000 - 100 000 Ostrá, lehce květinová Thajsko Nikdy
22 Tepin 50 000 - 100 000 Pikantní, lehce ovocná Mexiko Nikdy
23 Chiltepín 50 000 - 100 000 Pálivá, lehce ovocná Mexiko Nikdy
24 Rocoto 30 000 - 100 000 Ovocná, lehce citrusová Peru Nikdy
25 Tabasco

30 000 - 50 000

Mírně kyselá, ovocná USA Nikdy
26 Cayenne 30 000 - 50 000 Zemitá, lehce kouřová Francie Nikdy
27 Serrano 10 000 - 25 000 Svěží, lehce citrusová Mexiko Nikdy
28 Aji Charapita 30 000 - 50 000 Ovocná, citrusová s jemným nádechem kouře Peru Nikdy
29 Aji Amarillo 30 000 - 50 000 Ovocná, jemně kouřová Peru Nikdy
30 Peter Pepper 5 000 - 30 000 Ovocná, jemně kořeněná USA Nikdy
31 Yellow Wax Pepper 5 000 - 15 000 Sladká, mírně kyselá USA Nikdy
32 Kashmiri 5 000 - 12 000 Svěží, ovocná, kouřová Indie Nikdy
33 Chipotle 2 500 - 8 000 Zemitá, kouřová, ořechová Mexiko Nikdy
34 Jalapeño 2 500 - 8 000 Svěží, mírně pikantní Mexiko Nikdy
35 Guajillo 2 500 - 5 000 Zemitá, lehce sladká, mírně kořeněná Mexiko Nikdy
36 Mulato 2 500 - 5 000 Zemitá, sladká, čokoládová Mexiko Nikdy
37 Cascabel 1 000 - 3 000 Zemitá, lehce ořechová Mexiko Nikdy
38 Chilaca (Pasilla) 1 000 - 2 500 Zemitá, mírně kouřová Mexiko Nikdy
39 Chilaca 1 000 - 2 500 Zemitá, lehce sladká Mexiko Nikdy
40 Pasilla Bajio 1 000 - 2 500 Zemitá, jemně sladká Mexiko Nikdy
41 Poblano 1 000 - 1 500 Sladká, mírně kouřová Mexiko Nikdy
42 Ancho 500 - 2 500 Sladká, jemně pálivá Mexiko Nikdy
43 Anaheim 500 - 2 500 Sladká, jemně kouřová USA Nikdy
44 New Mexico 500 - 2 000 Sladká, mírně kořeněná USA Nikdy
45 Paprika 250 - 1 000 Sladká, jemně kořeněná Maďarsko Nikdy
46 Chilhuacle Negro 500 - 1 000 Zemitá, čokoládová Mexiko Nikdy
47 Pimiento 100 - 500 Sladká, mírná, kouřová Španělsko Nikdy
48 Banana Pepper 0 - 500 Sladká, mírná, kořeněná USA Nikdy
49 Sweet Bell Pepper 0 Sladká, šťavnatá, ovocná USA Nikdy

*Co je to SHU?

SHU (Scoville Heat Units) je měrná jednotka používaná k vyjádření pálivosti papriček a jiných pálivých potravin. Pálivost papričky je dána obsahem kapsaicinu, chemické sloučeniny, která stimuluje receptory bolesti v kůži, zejména v ústech a jazyku.

Jak se měří SHU?

SHU původně vznikly na základě testu zvaného Scoville Organoleptický Test, který v roce 1912 vyvinul americký lékárník Wilbur Scoville. Zjednodušeně řečeno, tento test zahrnoval ředění extraktu z papričky v cukrové vodě, dokud testovací skupina lidí (obvykle pět osob) nedokázala detekovat pálivost. Množství ředění určovalo hodnotu SHU.

Dnes se SHU měří přesněji pomocí vysoce výkonné kapalinové chromatografie (HPLC), která měří koncentraci kapsaicinoidů (včetně kapsaicinu) v papričce. Výsledek je pak převeden na jednotky SHU podle toho, kolik miligramů kapsaicinoidů na kilogram sušené hmoty papričky je obsaženo.

Rozmezí SHU:

**Proč některé testy, jako u Dragon's Breath, nebyly uznány?

Paprička Dragon's Breath byla oznámena jako potenciálně nejpálivější paprička s odhadovanou hodnotou až 2,480,000 SHU. Přestože tato hodnota by mohla teoreticky překonat tehdejší rekord Carolina Reaper, nebyla uznána jako oficiální rekord pro Guinnessovu knihu rekordů z několika důvodů:

  1. Absence dostatečného ověření: Guinnessova kniha rekordů vyžaduje řadu nezávislých a důkladně zdokumentovaných testů, aby zajistila, že výsledky jsou spolehlivé. Testy Dragon's Breath nebyly provedeny dostatečně mnoha nezávislými institucemi nebo nebyly dostatečně dobře dokumentovány.

  2. Stabilita pálivosti: Aby byl uznán světový rekord, musí paprička prokázat určitou konzistenci. Mnoho papriček, které dosáhly vysokých hodnot SHU v laboratorních podmínkách, nemusí tuto pálivost dosáhnout při různých podmínkách růstu. Dragon's Breath nebyla považována za stabilně pálivou napříč různými testy.

  3. Laboratorní podmínky a testovací metodologie: Při měření extrémní pálivosti mohou být různé laboratorní metody a přístupy velmi citlivé na malé odchylky, což může vést k nepřesnostem. Pro Guinnessovy světové rekordy jsou zapotřebí pečlivě provedené testy s opakovatelnými výsledky.

SHU je klíčovým měřítkem pro pálivost, která je dnes měřena přesnými laboratorními metodami. Některé papričky, jako Dragon's Breath, však nemusí být uznány jako rekordní kvůli nedostatku opakovaných nebo ověřených testů, což je nezbytné pro oficiální uznání.