49 Nejpálivějších chilli papriček - Přehledná tabulka
Připravili jsme pro vás přehlednou tabulku nejpálivějších chilli papriček seřazenout podle SHU jednotek (vysvětlení naleznete pod tabulkou). Jen pro zajímavost - čistý Capsaicin má 16M SHU, pepřový sprej 2,5M - 5M SHU. Pálivost pokrmu s černým pepřem by se dala přirovnat papričce s 100 - 500 SHU (v tabulce kolem 47. místa).
Tabulku si můžete také uložit jako PDF - odkaz naleznete na konci stránky.
# | Jméno papričky | SHU* | Chuť | Země původu | Držení rekordu |
1 | Pepper X | 3 180 000 | Jemně ovocná, extrémní pálivost | USA | Od srpna 2023 |
2 | Dragon's Breath | 2 480 000 | Silně pálivá, mírně květinová | UK | Oficiálně neuznána** |
3 | Carolina Reaper | 2 200 000 | Sladká, ovocná, s extrémním pálivým závěrem | USA | 2013 - 2023 |
4 | 2 009 231 | Ovocná, lehce kyselá | Trinidad a Tobago | 2011 - 2013 | |
5 | 7 Pot Douglah | 1 853 936 | Bohatá, mírně ořechová s intenzivní pálivostí | Trinidad a Tobago | Nikdy |
6 | Dorset Naga | 1 598 227 | Ovocná, tropická, ostrá | Bangladéš/UK | Nikdy |
7 | 7 Pot Primo | 1 473 480 | Sladká, ovocná, s ohromnou pálivostí | USA | Nikdy |
8 | Komodo Dragon | 1 400 000 | Sladká a ovocná, silný náraz pálivosti | UK | Nikdy |
9 | Naga Viper | 1 382 118 | Ovocná, mírně citrusová | UK | 2011 (krátce) |
10 | 7 Pot Brain Strain | 1 350 000 | Jemně ovocná s extrémní pálivostí | USA | Nikdy |
11 | 7 Pot Barrackpore | 1 300 000 | Intenzivní pálivost, ovocná | Trinidad a Tobago | Nikdy |
12 | Infinity Chili | 1 250 000 | Sladká, ovocná | UK | 2010 |
13 | Naga Bhut Jolokia (Ghost Pepper) |
1 041 427 | Zemitá, lehce kouřová s ovocnými tóny | Indie | 2007 - 2010 |
14 | 7 Pot Bubblegum |
1 000 000 |
Ovocná s náznaky sladkosti doprovázená intenzivní pálivostí | UK | Nikdy |
15 | Red Savina Habanero | 577 000 | Ovocná, lehce kouřová, velmi ostrá | USA | Do 2007 |
16 | Fatalii |
125 000 - 400 000 |
Citrusová, velmi ostrá | Středoafrická republika | Nikdy |
17 | Scotch Bonnet | 100 000 - 350 000 | Sladká, ovocná, kouřová | Karibik | Nikdy |
18 | Habanero | 100 000 - 350 000 | Ovocná, lehce citrusová | Mexiko | Nikdy |
19 | Piri Piri | 50 000 - 175 000 | Citrusová, kořeněná | Afrika | Nikdy |
20 | Malagueta | 50 000 - 100 000 | Ovocná, lehce kouřová | Brazílie | Nikdy |
21 | Thai Bird’s Eye | 50 000 - 100 000 | Ostrá, lehce květinová | Thajsko | Nikdy |
22 | Tepin | 50 000 - 100 000 | Pikantní, lehce ovocná | Mexiko | Nikdy |
23 | Chiltepín | 50 000 - 100 000 | Pálivá, lehce ovocná | Mexiko | Nikdy |
24 | Rocoto | 30 000 - 100 000 | Ovocná, lehce citrusová | Peru | Nikdy |
25 | Tabasco |
30 000 - 50 000 |
Mírně kyselá, ovocná | USA | Nikdy |
26 | Cayenne | 30 000 - 50 000 | Zemitá, lehce kouřová | Francie | Nikdy |
27 | Serrano | 10 000 - 25 000 | Svěží, lehce citrusová | Mexiko | Nikdy |
28 | Aji Charapita | 30 000 - 50 000 | Ovocná, citrusová s jemným nádechem kouře | Peru | Nikdy |
29 | Aji Amarillo | 30 000 - 50 000 | Ovocná, jemně kouřová | Peru | Nikdy |
30 | Peter Pepper | 5 000 - 30 000 | Ovocná, jemně kořeněná | USA | Nikdy |
31 | Yellow Wax Pepper | 5 000 - 15 000 | Sladká, mírně kyselá | USA | Nikdy |
32 | Kashmiri | 5 000 - 12 000 | Svěží, ovocná, kouřová | Indie | Nikdy |
33 | Chipotle | 2 500 - 8 000 | Zemitá, kouřová, ořechová | Mexiko | Nikdy |
34 | Jalapeño | 2 500 - 8 000 | Svěží, mírně pikantní | Mexiko | Nikdy |
35 | Guajillo | 2 500 - 5 000 | Zemitá, lehce sladká, mírně kořeněná | Mexiko | Nikdy |
36 | Mulato | 2 500 - 5 000 | Zemitá, sladká, čokoládová | Mexiko | Nikdy |
37 | Cascabel | 1 000 - 3 000 | Zemitá, lehce ořechová | Mexiko | Nikdy |
38 | Chilaca (Pasilla) | 1 000 - 2 500 | Zemitá, mírně kouřová | Mexiko | Nikdy |
39 | Chilaca | 1 000 - 2 500 | Zemitá, lehce sladká | Mexiko | Nikdy |
40 | Pasilla Bajio | 1 000 - 2 500 | Zemitá, jemně sladká | Mexiko | Nikdy |
41 | Poblano | 1 000 - 1 500 | Sladká, mírně kouřová | Mexiko | Nikdy |
42 | Ancho | 500 - 2 500 | Sladká, jemně pálivá | Mexiko | Nikdy |
43 | Anaheim | 500 - 2 500 | Sladká, jemně kouřová | USA | Nikdy |
44 | New Mexico | 500 - 2 000 | Sladká, mírně kořeněná | USA | Nikdy |
45 | Paprika | 250 - 1 000 | Sladká, jemně kořeněná | Maďarsko | Nikdy |
46 | Chilhuacle Negro | 500 - 1 000 | Zemitá, čokoládová | Mexiko | Nikdy |
47 | Pimiento | 100 - 500 | Sladká, mírná, kouřová | Španělsko | Nikdy |
48 | Banana Pepper | 0 - 500 | Sladká, mírná, kořeněná | USA | Nikdy |
49 | Sweet Bell Pepper | 0 | Sladká, šťavnatá, ovocná | USA | Nikdy |
*Co je to SHU?
SHU (Scoville Heat Units) je měrná jednotka používaná k vyjádření pálivosti papriček a jiných pálivých potravin. Pálivost papričky je dána obsahem kapsaicinu, chemické sloučeniny, která stimuluje receptory bolesti v kůži, zejména v ústech a jazyku.
Jak se měří SHU?
SHU původně vznikly na základě testu zvaného Scoville Organoleptický Test, který v roce 1912 vyvinul americký lékárník Wilbur Scoville. Zjednodušeně řečeno, tento test zahrnoval ředění extraktu z papričky v cukrové vodě, dokud testovací skupina lidí (obvykle pět osob) nedokázala detekovat pálivost. Množství ředění určovalo hodnotu SHU.
Dnes se SHU měří přesněji pomocí vysoce výkonné kapalinové chromatografie (HPLC), která měří koncentraci kapsaicinoidů (včetně kapsaicinu) v papričce. Výsledek je pak převeden na jednotky SHU podle toho, kolik miligramů kapsaicinoidů na kilogram sušené hmoty papričky je obsaženo.
Rozmezí SHU:
- Obyčejná paprika: 0 SHU (žádná pálivost)
- Jalapeño: 2 500 – 8 000 SHU
- Habanero: 100 000 – 350 000 SHU
- Bhut Jolokia (Ghost Pepper): 1 000 000+ SHU
- Carolina Reaper: 2 200 000+ SHU
- Pepper X: 3 180 000 SHU (odhad)
**Proč některé testy, jako u Dragon's Breath, nebyly uznány?
Paprička Dragon's Breath byla oznámena jako potenciálně nejpálivější paprička s odhadovanou hodnotou až 2,480,000 SHU. Přestože tato hodnota by mohla teoreticky překonat tehdejší rekord Carolina Reaper, nebyla uznána jako oficiální rekord pro Guinnessovu knihu rekordů z několika důvodů:
-
Absence dostatečného ověření: Guinnessova kniha rekordů vyžaduje řadu nezávislých a důkladně zdokumentovaných testů, aby zajistila, že výsledky jsou spolehlivé. Testy Dragon's Breath nebyly provedeny dostatečně mnoha nezávislými institucemi nebo nebyly dostatečně dobře dokumentovány.
-
Stabilita pálivosti: Aby byl uznán světový rekord, musí paprička prokázat určitou konzistenci. Mnoho papriček, které dosáhly vysokých hodnot SHU v laboratorních podmínkách, nemusí tuto pálivost dosáhnout při různých podmínkách růstu. Dragon's Breath nebyla považována za stabilně pálivou napříč různými testy.
-
Laboratorní podmínky a testovací metodologie: Při měření extrémní pálivosti mohou být různé laboratorní metody a přístupy velmi citlivé na malé odchylky, což může vést k nepřesnostem. Pro Guinnessovy světové rekordy jsou zapotřebí pečlivě provedené testy s opakovatelnými výsledky.
SHU je klíčovým měřítkem pro pálivost, která je dnes měřena přesnými laboratorními metodami. Některé papričky, jako Dragon's Breath, však nemusí být uznány jako rekordní kvůli nedostatku opakovaných nebo ověřených testů, což je nezbytné pro oficiální uznání.