Powered by Smartsupp

Butter chicken recept

Butter Chicken recept, známý také jako Murgh Makhani, pochází z Indie, kde se poprvé objevil v 50. letech 20. století v restauraci Moti Mahal v Dillí. Tento krémový a jemně pikantní pokrm se rychle stal jedním z nejoblíbenějších indických jídel po celém světě. Spojuje šťavnaté kousky kuřete s bohatou omáčkou z rajčat, másla a smetany, což vytváří nezapomenutelný chuťový zážitek.

Příprava trvá přibližně 20 minut + marinování (min 1h), samotné vaření 40 minut a je pro 4 porce.

Ingredience na marinádu

  • 500 g kuřecích prsou nebo stehen, nakrájených na kousky
  • 200 g jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička soli

Ingredience na omáčku

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička mletého chilli (nebo podle chuti)
  • 400 g rajčatového pyré (nebo krájených rajčat)
  • 200 ml smetany ke šlehání nebo kokosového mléka
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvý koriandr na ozdobu

Postup přípravy:

  1. Marinování kuřete: Smíchejte všechny ingredience na marinádu v míse. Přidejte kousky kuřete a nechte marinovat alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc v lednici.
  2. Opékání kuřete: Zahřejte pánev s trochou oleje a opečte marinované kuřecí kousky ze všech stran do zlatova. Maso nemusí být úplně hotové, bude se ještě vařit v omáčce. Odložte stranou.
  3. Příprava omáčky: Ve stejné pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli, česnek a zázvor. Restujte do měkka a lehce zlatova.
  4. Dochucení kořením: Přidejte garam masalu, mletý koriandr, kurkumu a chilli. Nechte koření krátce rozvonět.
  5. Přidání rajčat: Přidejte rajčatové pyré a vařte 10 minut, dokud se omáčka lehce nezredukuje a ztmavne.
  6. Dokončení omáčky: Vmíchejte smetanu nebo kokosové mléko a přiveďte k varu. Do omáčky vraťte opečené kuře, snižte teplotu a nechte dusit 15 minut, dokud není maso měkké a omáčka krémová.
  7. Podávání: Servírujte Butter Chicken horké, posypané čerstvým koriandrem. Podávejte s basmati rýží, naanem nebo chapati.
Tip: Pro autentickou chuť můžete do omáčky přidat lžičku cukru a kousek másla navíc, což zvýrazní jemnost a bohatost jídla.