Butter chicken recept
Butter Chicken recept, známý také jako Murgh Makhani, pochází z Indie, kde se poprvé objevil v 50. letech 20. století v restauraci Moti Mahal v Dillí. Tento krémový a jemně pikantní pokrm se rychle stal jedním z nejoblíbenějších indických jídel po celém světě. Spojuje šťavnaté kousky kuřete s bohatou omáčkou z rajčat, másla a smetany, což vytváří nezapomenutelný chuťový zážitek.
Příprava trvá přibližně 20 minut + marinování (min 1h), samotné vaření 40 minut a je pro 4 porce.
Ingredience na marinádu
- 500 g kuřecích prsou nebo stehen, nakrájených na kousky
- 200 g jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého česneku
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého chilli
- 1 lžička soli
Ingredience na omáčku
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 lžička mletého chilli (nebo podle chuti)
- 400 g rajčatového pyré (nebo krájených rajčat)
- 200 ml smetany ke šlehání nebo kokosového mléka
- Sůl podle chuti
- Čerstvý koriandr na ozdobu
Postup přípravy:
- Marinování kuřete: Smíchejte všechny ingredience na marinádu v míse. Přidejte kousky kuřete a nechte marinovat alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc v lednici.
- Opékání kuřete: Zahřejte pánev s trochou oleje a opečte marinované kuřecí kousky ze všech stran do zlatova. Maso nemusí být úplně hotové, bude se ještě vařit v omáčce. Odložte stranou.
- Příprava omáčky: Ve stejné pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli, česnek a zázvor. Restujte do měkka a lehce zlatova.
- Dochucení kořením: Přidejte garam masalu, mletý koriandr, kurkumu a chilli. Nechte koření krátce rozvonět.
- Přidání rajčat: Přidejte rajčatové pyré a vařte 10 minut, dokud se omáčka lehce nezredukuje a ztmavne.
- Dokončení omáčky: Vmíchejte smetanu nebo kokosové mléko a přiveďte k varu. Do omáčky vraťte opečené kuře, snižte teplotu a nechte dusit 15 minut, dokud není maso měkké a omáčka krémová.
- Podávání: Servírujte Butter Chicken horké, posypané čerstvým koriandrem. Podávejte s basmati rýží, naanem nebo chapati.
Tip: Pro autentickou chuť můžete do omáčky přidat lžičku cukru a kousek másla navíc, což zvýrazní jemnost a bohatost jídla.