Chilli olej recept

Chilli olej je skvělý způsob, jak přidat pikantní nádech do různých pokrmů. Příprava je poměrně jednoduchá a doma si ho můžete upravit podle vlastní chuti. V článku naleznete základní postup, jak si vyrobit domácí chilli olej.

Ingredience na chilli olej:

  • 2 šálky rostlinného oleje (např. slunečnicový nebo řepkový, lze použít i olivový - ale je více aromatický)
  • 1/2 šálku sušených chilli vloček (můžete zakoupit u nás na eshopu - v sekci chilli vločky)
  • 1 lžička soli (nutné pro uvolnění aroma)
  • 1 lžička cukru (volitelné)
  • 1 lžička sezamového oleje (volitelné - pro ořechovou/hlubší chuť)
  • 2–3 stroužky česneku (volitelné - pro česnekové aroma)

Keramické květiny - Ručně modelované

Keramické květiny

Krása v každém detailu.

Jak připravíme chilli olej?

  1. Zahřejte olej:

    Ve středním hrnci zahřejte olej na střední teplotu. Olej by neměl být příliš horký, aby se chilli nepřipálilo. Teplota by měla být kolem 110–120 °C. Při této teplotě začíná olej lehce bublat.

  2. Připravte chilli vločky:

    Do misky dejte sušené chilli vločky, sůl a cukr (pokud ho používáte). Pokud chcete, můžete také přidat jemně nasekaný česnek nebo jiná aromata (zázvor, skořici, apod.).

  3. Zalijte chilli vločky horkým olejem:

    Jakmile olej dosáhne požadované teploty, pomalu ho nalijte na připravené chilli vločky. Měl by jemně bublat a uvolňovat vůni.

  4. Nechte vychladnout:

    Nechte chilli olej vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud používáte česnek nebo jiné koření, doporučuje se ho po několika hodinách vyndat, aby se olej nepokazil (česnek v oleji může výrazně zkrátit trvanlivost nebo zhořknout). Použít můžete jemné sýtko nebo plátýnko a olej přecedit. Chilli vločky v oleji zůstat můžou - tím bude olej postupně ještě silnější.

  5. Skladování:

    Přelijte olej do sklenice nebo nádoby s uzavíratelným víčkem. Uchovávejte ho v lednici nebo na chladném a suchém místě. Měl by vydržet několik týdnů.

Tipy:

Tento základní recept lze upravovat přidáním dalších ingrediencí, jako je například badyán, skořice nebo sezamový olej, pro ještě výraznější chuť. Chilli olej můžete použít na těstoviny, pizzu, saláty, asijské pokrmy nebo grilovaná masa.