Powered by Smartsupp

Dýňová polévka recept

Podzim je v plném proudu a obchody jsou plné čerstvých dýní, které přímo volají po tom, aby se proměnily ve skvělou a výživnou polévku. Dýňová polévka je ideálním způsobem, jak si vychutnat sezónní zeleninu a zahřát se během chladnějších dnů. Proč si tedy neudělat jednoduchou luxusní dýňovou polévku, která zaujme svou sytou barvou a krémovou konzistencí?

Tento rychlý recept na dýňovou polévku zvládne opravdu každý.

Příprava trvá přibližně 40 minut. Tento jednoduchý recept je určený pro 4 porce.

Ingredience

  • 1 ks střední dýně Hokkaido (asi 1 kg), oloupaná a nakrájená na kostky
  • 1 ks cibule, nakrájená na jemno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 ks mrkev, nakrájená na kousky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička mletého zázvoru (můžete použít i čerstvý)
  • 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání nebo kokosového mléka (pro jemnější chuť)
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Dýňová semínka a kapka olivového oleje na ozdobu
  • Špetka muškátového oříšku (volitelné)
  • Chilli mleté (volitelné)
Tip: pokud se na podzim rádi zahřejte, nezapomeňte ochutnat také naše chilli delikatesy.

Příprava dýňové polévky:

  1. Příprava zeleniny:

    Dýni oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte na kostky. Cibuli, česnek a mrkev očistěte a nakrájejte na menší kousky.

  2. Orestování:

    V hrnci rozehřejte olivový olej s máslem. Přidejte cibuli a česnek a orestujte do zlatova. Přidejte mrkev a kousky dýně a krátce restujte asi 5 minut.

  3. Dochucení:

    Přidejte mletý zázvor, sůl, pepř a muškátový oříšek. Krátce promíchejte, aby se koření uvolnilo.

  4. Vaření:

    Zalijte zeleninu vývarem, přiveďte k varu a poté vařte na mírném plameni přibližně 20 minut, dokud nebude dýně a mrkev měkká.

  5. Mixování:

    Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte do hladka. Pokud chcete jemnější konzistenci, můžete polévku přecedit přes jemné sítko.

  6. Zjemnění:

    Přidejte smetanu nebo kokosové mléko a dobře promíchejte. Polévku přiveďte k mírnému varu a poté odstavte z plotny.

  7. Podávání:

    Podávejte horkou, ozdobenou dýňovými semínky a kapkou olivového oleje. Polévku můžete doplnit opečenými krutony nebo kapkou kysané smetany pro ještě bohatší chuť.

Tip: Pro lehce pikantní verzi přidejte špetku chilli nebo zázvoru, které polévku příjemně zvýrazní. Tato dýňová polévka je skvělá nejen na podzim, ale kdykoli si chcete užít jemnou a výživnou polévku plnou chutí!