Dýňová polévka recept
Podzim je v plném proudu a obchody jsou plné čerstvých dýní, které přímo volají po tom, aby se proměnily ve skvělou a výživnou polévku. Dýňová polévka je ideálním způsobem, jak si vychutnat sezónní zeleninu a zahřát se během chladnějších dnů. Proč si tedy neudělat jednoduchou luxusní dýňovou polévku, která zaujme svou sytou barvou a krémovou konzistencí?
Tento rychlý recept na dýňovou polévku zvládne opravdu každý.
Ingredience
- 1 ks střední dýně Hokkaido (asi 1 kg), oloupaná a nakrájená na kostky
- 1 ks cibule, nakrájená na jemno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 ks mrkev, nakrájená na kousky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 lžička mletého zázvoru (můžete použít i čerstvý)
- 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání nebo kokosového mléka (pro jemnější chuť)
- Sůl a pepř na dochucení
- Dýňová semínka a kapka olivového oleje na ozdobu
- Špetka muškátového oříšku (volitelné)
- Chilli mleté (volitelné)
Příprava dýňové polévky:
- Příprava zeleniny:
Dýni oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte na kostky. Cibuli, česnek a mrkev očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Orestování:
V hrnci rozehřejte olivový olej s máslem. Přidejte cibuli a česnek a orestujte do zlatova. Přidejte mrkev a kousky dýně a krátce restujte asi 5 minut.
- Dochucení:
Přidejte mletý zázvor, sůl, pepř a muškátový oříšek. Krátce promíchejte, aby se koření uvolnilo.
- Vaření:
Zalijte zeleninu vývarem, přiveďte k varu a poté vařte na mírném plameni přibližně 20 minut, dokud nebude dýně a mrkev měkká.
- Mixování:
Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte do hladka. Pokud chcete jemnější konzistenci, můžete polévku přecedit přes jemné sítko.
- Zjemnění:
Přidejte smetanu nebo kokosové mléko a dobře promíchejte. Polévku přiveďte k mírnému varu a poté odstavte z plotny.
- Podávání:
Podávejte horkou, ozdobenou dýňovými semínky a kapkou olivového oleje. Polévku můžete doplnit opečenými krutony nebo kapkou kysané smetany pro ještě bohatší chuť.
Tip: Pro lehce pikantní verzi přidejte špetku chilli nebo zázvoru, které polévku příjemně zvýrazní. Tato dýňová polévka je skvělá nejen na podzim, ale kdykoli si chcete užít jemnou a výživnou polévku plnou chutí!