Krémová brokolicová polévka recept
Tento recept na krémovou brokolicovou polévku je ideální pro rychlé a zdravé jídlo. Je to jednoduchá a rychlá polévka, která je zároveň jemná a plná vitamínů. Zkuste ji připravit s různými variacemi, které přidají nové chutě.
Ingredience na krémovou brokolicovou polévku:
- 500 g brokolice
- 1 střední cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (drcené)
- 2 brambory (oloupané, nakrájené na kostky)
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky muškátového oříšku (volitelné)
Volitelné ingredience:
- Chilli na dochucení
- Čerstvá petrželka nebo pažitka (na ozdobu)
- Strouhaný sýr na posypání
12 druhů chilli v luxusním stojánku
Tip: Použijte slevový kód DAREK100 v košíku pro slevu 100 Kč.
(platí pro objednávky nad 500 Kč)
Postup přípravy brokolicové polévky:
- Příprava zeleniny:
Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli a česnek, dokud nezměknou a nezískají zlatavou barvu (cca 5 minut).
- Vaření:
Do hrnce přidejte brokolici, brambory a zeleninový vývar. Vařte na střední teplotě cca 15–20 minut, dokud brokolice a brambory nezměknou.
- Mixování:
Pomocí tyčového mixéru nebo v mixéru polévku rozmixujte dohladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vývaru nebo vody, dokud nezíská požadovanou konzistenci.
- Dochucení:
Vraťte polévku na plotnu, přidejte smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Nechte krátce povařit (cca 5 minut) a ochutnejte. Pokud je potřeba, dosolte nebo dopepřete.
- Servírování:
Podávejte horkou, ozdobenou čerstvou petrželkou nebo pažitkou. Můžete přidat také strouhaný sýr nebo chilli pro pikantnější variantu.
Varianty brokolicové polévky:
Existuje několik variant, jak tuto polévku upravit dle vlastní chuti. Zde jsou některé nápady:
- S chilli: Přidejte čerstvé nebo sušené chilli na dochucení, aby polévka získala pikantní nádech.
- S bramborem: Pokud chcete polévku hustší a s plnější chutí, přidejte více brambor nebo použijte menší množství smetany.
- S vejcem: Do hotové polévky můžete přidat vařené vejce na tvrdo nebo vejce namíchané s polévkou pro bohatší chuť.
- S mrkví: Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev při vaření, čímž polévka získá příjemnou sladkost.
- Zdravá varianta: Místo smetany použijte kokosové mléko pro krémovou, ale zdravější verzi polévky.
- S kokosovým mlékem: Pokud máte rádi exotické chutě, použijte kokosové mléko místo smetany pro jemnější a aromatickou polévku.
- Ozdobení: Přidejte semínka nebo osmaženou starší housku.