Krémová brokolicová polévka recept

Tento recept na krémovou brokolicovou polévku je ideální pro rychlé a zdravé jídlo. Je to jednoduchá a rychlá polévka, která je zároveň jemná a plná vitamínů. Zkuste ji připravit s různými variacemi, které přidají nové chutě.

Tip: Pod receptem naleznete varianty jako s chilli, s kokosovým mlékem a další.

Ingredience na krémovou brokolicovou polévku:

  • 500 g brokolice
  • 1 střední cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (drcené)
  • 2 brambory (oloupané, nakrájené na kostky)
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku (volitelné)

Volitelné ingredience:

12 druhů chilli v luxusním stojánku

No 12 Collection - dárková sada chilli koření | Chilli papričky na PocitPohody.cz

Tip: Použijte slevový kód DAREK100 v košíku pro slevu 100 Kč.
(platí pro objednávky nad 500 Kč)

Postup přípravy brokolicové polévky:

  1. Příprava zeleniny:

    Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli a česnek, dokud nezměknou a nezískají zlatavou barvu (cca 5 minut).

  2. Vaření:

    Do hrnce přidejte brokolici, brambory a zeleninový vývar. Vařte na střední teplotě cca 15–20 minut, dokud brokolice a brambory nezměknou.

  3. Mixování:

    Pomocí tyčového mixéru nebo v mixéru polévku rozmixujte dohladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vývaru nebo vody, dokud nezíská požadovanou konzistenci.

  4. Dochucení:

    Vraťte polévku na plotnu, přidejte smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Nechte krátce povařit (cca 5 minut) a ochutnejte. Pokud je potřeba, dosolte nebo dopepřete.

  5. Servírování:

    Podávejte horkou, ozdobenou čerstvou petrželkou nebo pažitkou. Můžete přidat také strouhaný sýr nebo chilli pro pikantnější variantu.

Varianty brokolicové polévky:

Existuje několik variant, jak tuto polévku upravit dle vlastní chuti. Zde jsou některé nápady:

  • S chilli: Přidejte čerstvé nebo sušené chilli na dochucení, aby polévka získala pikantní nádech.
  • S bramborem: Pokud chcete polévku hustší a s plnější chutí, přidejte více brambor nebo použijte menší množství smetany.
  • S vejcem: Do hotové polévky můžete přidat vařené vejce na tvrdo nebo vejce namíchané s polévkou pro bohatší chuť.
  • S mrkví: Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev při vaření, čímž polévka získá příjemnou sladkost.
  • Zdravá varianta: Místo smetany použijte kokosové mléko pro krémovou, ale zdravější verzi polévky.
  • S kokosovým mlékem: Pokud máte rádi exotické chutě, použijte kokosové mléko místo smetany pro jemnější a aromatickou polévku.
  • Ozdobení: Přidejte semínka nebo osmaženou starší housku.