Luxusní avokádová pomazánka
Tento recept na luxusní avokádovou pomazánku je perfektní volbou pro zdravé občerstvení. Skvěle se hodí na chlebíčky, jednohubky nebo jako rychlá snídaně. Díky jednoduché přípravě a možnostem variací je tento recept ideální pro každou příležitost. Vyzkoušejte ho v klasické podobě nebo si jej přizpůsobte podle svých chutí – třeba přidáním chilli, tvarohu nebo rajčat!
Ingredience na klasickou avokádovou pomazánku:
- 2 ks zralého avokáda
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku (jemně nasekaný nebo prolisovaný)
- 1 lžíce olivového oleje
- Špetka soli a pepře podle chuti
Volitelné ingredience:
- 1 menší rajče (nasekané na drobné kousky)
- Čerstvé bylinky (pažitka, koriandr nebo petrželka)
- Chilli vločky nebo špetka kajenského pepře
12 druhů chilli v luxusním stojánku
Tip: Použijte slevový kód DAREK100 v košíku pro slevu 100 Kč.
(platí pro objednávky nad 500 Kč)
Jak připravíme pomazánku?
- Příprava avokáda
Rozřízněte avokáda na polovinu, vyjměte pecku a dužinu vydlabejte lžící do misky.
- Dochucení
Do misky přidejte citronovou šťávu, česnek, olivový olej, sůl a pepř. Vše rozmačkejte vidličkou nebo použijte mixér pro hladší konzistenci.
- Přidání ingrediencí
Pokud chcete, přimíchejte rajčata nebo čerstvé bylinky. Na závěr podle chuti přidejte chilli nebo další koření.
- Servírování
Pomazánku podávejte na čerstvém pečivu, celozrnném chlebu nebo jako dip ke křupavé zelenině. Můžete ji také použít jako základ pro chlebíčky nebo jednohubky.
Varianty avokádové pomazánky:
- Pikantní varianta
Přidejte nasekanou chilli papričku, kajenský pepř nebo chilli vločky. Tato varianta je ideální pro milovníky ostřejších chutí a skvěle ladí s opečeným pečivem.
- S vejcem
Vmíchejte na drobno nasekané natvrdo uvařené vejce. Tímto způsobem pomazánka získá krémovější strukturu a sytější chuť.
- Z Lučiny
Pro jemnější a krémovou chuť smíchejte avokádo s Lučinou nebo jiným smetanovým sýrem. Výsledná pomazánka se hodí na jednohubky i ke snídani.
- S rajčaty
Nasekejte čerstvá rajčata na drobné kostičky a vmíchejte do pomazánky. Rajčata dodají svěžest a šťavnatost, která pomazánku krásně osvěží.
- Guacamole styl
Inspirujte se mexickou kuchyní: přidejte limetkovou šťávu, nasekanou cibuli, koriandr a rajčata. Tato varianta je ideální jako dip k nachos nebo tortillám.
- S tuňákem
Přidejte konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě a promíchejte. Vznikne sytější verze, která se hodí například na plněné bagety.
- S cottage sýrem
Vmíchejte cottage sýr pro vyšší obsah bílkovin. Tato zdravější varianta je ideální na celozrnný chléb nebo jako lehká večeře.
- S mandlemi
Na hotovou pomazánku přidejte nasekané a opražené mandle. Získáte zajímavý křupavý prvek, který obohatí celkový zážitek.
- Sladko-slaná kombinace
Experimentujte s granátovým jablkem nebo kostičkami manga. Sladkost ovoce vytvoří zajímavý kontrast se slanými ingrediencemi.
Tipy na vylepšení receptu:
- Bylinky
Pro svěžest a barvu použijte pažitku, bazalku, koriandr nebo rukolu. Každá bylinka dodá pomazánce nový chuťový tón.
- Koření
Přidejte špetku uzené papriky, římského kmínu nebo dokonce trochu kurkumy. Tyto koření nejen ozvláštní chuť, ale také pomohou s barvou.
- Křupavost
Zdobte pomazánku dýňovými či slunečnicovými semínky nebo jemně nasekanými ořechy. Křupavé elementy zlepší strukturu pokrmu.
- Kyselost
Nahraďte citronovou šťávu limetkovou pro intenzivnější chuť. Můžete také přidat kapku jablečného octa.
- Česnek
Použijte čerstvý česnek pro pikantnější verzi, nebo lehce osmažený na másle pro jemnější chuťový profil.
- Servírování
Pomazánku podávejte na topinkách, jako dip k zeleninovým tyčinkám, nebo ji použijte jako náplň do tortilly.
- Experimentování
Přidejte trochu sýru feta, kozího sýra nebo parmazánu. Získáte zcela novou chuťovou dimenzi.
Proč zvolit avokádovou pomazánku?
Avokádová pomazánka je nejen zdravá, ale i jednoduchá na přípravu. Je bohatá na zdravé tuky, vitamíny a minerály. Díky variabilitě ingrediencí si ji snadno přizpůsobíte podle vlastních chutí. Perfektní volba pro ty, kdo hledají rychlé, chutné a nutričně hodnotné občerstvení!