Powered by Smartsupp

Maďarská chilli pasta (Erős Pista) – Rychlý Recept

Maďarská chilli pasta, známá jako Erős Pista, je ikonou maďarské kuchyně a odráží dlouhou tradici lásky k pikantním chutím. Paprika, hlavní ingredience této pasty, se do Maďarska dostala v 16. století a rychle se stala základem místní gastronomie. Chilli pasta vznikla jako metoda konzervace papriky, která umožňovala její celoroční dostupnost a využití v tradičních pokrmech, jako jsou guláše, polévky a masová jídla.

Erős Pista a další varianty symbolizují maďarskou vášeň pro bohaté a intenzivní chutě. Pasta se vyrábí v mnoha variantách, od mírně pálivých až po velmi ostré, a často obsahuje i další ingredience, jako je česnek či rajčata. Tyto pasty jsou oblíbené nejen v Maďarsku, ale i po celém světě, kde dodávají pokrmům výrazný chuťový náboj a představují tradiční způsoby zpracování papriky, které jsou stále živé a populární.

Ingredience:

  • 500 g čerstvých červených paprik (např. pálivých maďarských, feferonek nebo červených chilli papriček)
  • 1 lžička soli (nebo podle chuti)
  • 1 lžička cukru (volitelně, pro vyvážení chutí)
  • 1 lžíce octa (bílý vinný ocet nebo jablečný ocet)
  • 2 lžíce olivového oleje (pro konzervaci a lepší konzistenci)
  • 2 stroužky česneku (volitelně, pro větší aromatickou chuť)

Chilli čokoládový adventní kalendář

 Chilli čokoládový adventní kalendář

Nová kombinace jemné čokolády a chilli.

Postup přípravy:

  1. Příprava paprik:

    Papriky omyjte, osušte a odstraňte stopky. Pokud chcete, můžete odstranit i semínka, ale v tradičních verzích se často ponechávají pro větší pálivost.

  2. Mixování paprik:

    Nakrájejte papriky na menší kousky a vložte je do mixéru nebo kuchyňského robotu. Přidejte sůl, cukr, ocet a česnek (pokud ho používáte). Mixujte, dokud nedosáhnete hladké pasty.

  3. Vaření pasty:

    Přemístěte směs do hrnce a vařte na mírném ohni asi 10–15 minut, dokud pasta nezíská hustší konzistenci a chuť se nepropojí. Přidejte olivový olej a promíchejte.

  4. Konzervace:

    Nalijte horkou pastu do sterilizovaných sklenic, uzavřete a nechte vychladnout. Uchovávejte v lednici.

  5. Podávání:

    Používejte jako dochucovadlo k masu, polévkám, těstovinám nebo přímo na pečivo.

Maďarská chilli pasta je intenzivní a pálivá, proto ji používejte podle chuti. Skvěle se hodí pro dodání výrazné chuti jakémukoli pokrmu!