Powered by Smartsupp

Mexické Chilli con Carne s čokoládou - Jednoduchý recept

Chilli con Carne má kořeny v texasko-mexické kuchyni a jeho přesný původ je předmětem debat. První zmínky o chilli sahají do 17. století, kdy misionáři a španělští osadníci zaznamenali jídlo z masa, chilli papriček a dalších koření, které připravovali domorodci v oblasti Texasu a severního Mexika.

Původ v Mexiku: Mexiko je domovem chilli papriček a kořeněné kuchyně, ale tradiční mexická jídla se liší, často obsahují čerstvé ingredience, fazole a různá koření.

Texaské chilli: Naopak texaské chilli je bez fazolí a se zaměřením na maso a koření. Původní texaské verze se soustředily na jednoduchost s důrazem na maso a kořeněnou chuť, což se liší od komplexních mexických receptů s rajčaty, fazolemi a dalšími přísadami.

Chilli se stalo oblíbeným zejména díky texaským kovbojům, osadníkům a později na soutěžích jako "Chili Cook-offs", kde se soutěžilo v přípravě nejlepšího chilli.

V tomto článku si připravíme Mexickou variantu. Tento jednoduchý recept zvládne opravdu každý.

Příprava trvá přibližně 50 minut a je pro 4-6 porcí.

Ingredience

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule, nakrájená na jemno
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 400 g konzervovaných červených fazolí, scezených
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého chilli (doporučujeme Jalapeño nebo Chipotle)
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř dle chuti

Volitelné ingredience

  • 1-2 kostičky hořké čokolády - nejlépe s vysokým obsahem kakaa
  • 1 hrst kukuřice
  • Smetana na zjemnění
  • Čerstvý koriandr nebo petrželka na ozdobení
  • Limetka na dochucení

Postup přípravy:

  1. Příprava základu: Na pánvi zahřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte na středním ohni, dokud nezměkne (asi 3 minuty). Přidejte česnek a smažte další 2 minuty.

  2. Přidání masa: Přidejte mleté maso a za občasného míchání vařte, dokud nezhnědne a nerozpadne se na malé kousky (asi 7-10 minut).

  3. Koření a zelenina: Přidejte nakrájenou červenou papriku, rajčatový protlak, mleté chilli, římský kmín a sladkou papriku. Míchejte a nechte smažit asi 3-5 minut, aby se uvolnila vůně koření.

  4. Přidání rajčat a vývaru: Vmíchejte konzervovaná rajčata, přidejte sůl a pepř podle chuti. Snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni 20 minut, aby se chutě propojily.

  5. Fazole a čokoláda: Přidejte fazole a volitelně kukuřici. Pokud chcete, vmíchejte čokoládu a nechte rozpustit (čokoláda dodá hloubku). Vařte dalších 10 minut.

  6. Dochucení a podávání: Podle potřeby dochuťte a servírujte s rýží, tortillami nebo čerstvým pečivem.

Pokud chcete, můžete přidat smetanu pro zjemnění.

Chilli con Carne se skvěle doplňuje s čerstvými a svěžími ingrediencemi, které zvýrazní jeho bohatou chuť. Při podávání můžete přidat limetku – její šťáva dodá pokrmu příjemnou kyselost, která vyrovná pikantnost a hloubku chutí masa a koření.

Na ozdobení se výborně hodí čerstvý koriandr, který svou lehce citrusovou a aromatickou chutí krásně kontrastuje s výrazným chilli. Pokud preferujete jemnější chuť, můžete místo toho použít petrželku, která dodá pokrmu svěží vzhled a jemnou bylinkovou notu. Limetka, koriandr či petrželka nejen vylepší chuťový zážitek, ale také přidají pokrmu atraktivní barevnost na talíři.

Základem každého Chilli con carne je kvalitní chilli, které si u nás můžete nakoupit v sekci Populární chilli papričky - seřazeno přehledně podle pálivosti.

Dobrou chuť!

Mexické Chilli Con Carne: Nejlepší recept | PocitPohody.cz