Mexické Chilli con Carne s čokoládou - Jednoduchý recept
Chilli con Carne má kořeny v texasko-mexické kuchyni a jeho přesný původ je předmětem debat. První zmínky o chilli sahají do 17. století, kdy misionáři a španělští osadníci zaznamenali jídlo z masa, chilli papriček a dalších koření, které připravovali domorodci v oblasti Texasu a severního Mexika.
Původ v Mexiku: Mexiko je domovem chilli papriček a kořeněné kuchyně, ale tradiční mexická jídla se liší, často obsahují čerstvé ingredience, fazole a různá koření.
Texaské chilli: Naopak texaské chilli je bez fazolí a se zaměřením na maso a koření. Původní texaské verze se soustředily na jednoduchost s důrazem na maso a kořeněnou chuť, což se liší od komplexních mexických receptů s rajčaty, fazolemi a dalšími přísadami.
Chilli se stalo oblíbeným zejména díky texaským kovbojům, osadníkům a později na soutěžích jako "Chili Cook-offs", kde se soutěžilo v přípravě nejlepšího chilli.
V tomto článku si připravíme Mexickou variantu. Tento jednoduchý recept zvládne opravdu každý.
Ingredience
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule, nakrájená na jemno
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 400 g konzervovaných rajčat
- 400 g konzervovaných červených fazolí, scezených
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mletého chilli (doporučujeme Jalapeño nebo Chipotle)
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
Volitelné ingredience
- 1-2 kostičky hořké čokolády - nejlépe s vysokým obsahem kakaa
- 1 hrst kukuřice
- Smetana na zjemnění
- Čerstvý koriandr nebo petrželka na ozdobení
- Limetka na dochucení
Postup přípravy:
-
Příprava základu: Na pánvi zahřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte na středním ohni, dokud nezměkne (asi 3 minuty). Přidejte česnek a smažte další 2 minuty.
-
Přidání masa: Přidejte mleté maso a za občasného míchání vařte, dokud nezhnědne a nerozpadne se na malé kousky (asi 7-10 minut).
-
Koření a zelenina: Přidejte nakrájenou červenou papriku, rajčatový protlak, mleté chilli, římský kmín a sladkou papriku. Míchejte a nechte smažit asi 3-5 minut, aby se uvolnila vůně koření.
-
Přidání rajčat a vývaru: Vmíchejte konzervovaná rajčata, přidejte sůl a pepř podle chuti. Snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni 20 minut, aby se chutě propojily.
-
Fazole a čokoláda: Přidejte fazole a volitelně kukuřici. Pokud chcete, vmíchejte čokoládu a nechte rozpustit (čokoláda dodá hloubku). Vařte dalších 10 minut.
-
Dochucení a podávání: Podle potřeby dochuťte a servírujte s rýží, tortillami nebo čerstvým pečivem.
Pokud chcete, můžete přidat smetanu pro zjemnění.
Dobrou chuť!