Nejlepší lívance recept

Tento recept na nejlepší lívance je perfektní volbou pro rychlou a sladkou snídani. Jednoduše a bez kynutí připravíte nadýchané lívance, které potěší i ty nejnáročnější jedlíky. Díky snadnému postupu a variabilitě surovin je ideální pro každého – ať jste úplný začátečník, nebo zkušený kuchař. Vyzkoušejte je v klasické podobě nebo si je upravte podle svých představ – třeba přidáním ovocné náplně či šlehačky!

Tip: Pod receptem najdete různé varianty, obrázky a inspiraci, jak lívance vylepšit, aby byly ještě lahodnější a zajímavější.

Ingredience na klasické lívance bez kynutí:

  • 200 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 ks vajec
  • 1 lžíce cukru (můžete upravit podle chuti)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 1 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje do těsta

Volitelné ingredience:

  • Vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu
  • Strouhaná citronová kůra pro svěží nádech
  • Špetka skořice do těsta pro zajímavější vůni

12 druhů chilli v luxusním stojánku

No 12 Collection - dárková sada chilli koření | Chilli papričky na PocitPohody.cz

Tip: Použijte slevový kód DAREK100 v košíku pro slevu 100 Kč.
(platí pro objednávky nad 500 Kč)

Jak připravíme lívance?

  1. Smíchání sypkých surovin

    Do větší mísy prosejte mouku, přidejte cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Suché suroviny dobře promíchejte lžící nebo metličkou, aby se rovnoměrně spojily.

  2. Přidání tekutých ingrediencí

    V jiné misce si lehce našlehejte vajíčka a přilijte mléko. Můžete přidat i vanilkový cukr či kůru z citronu. Tuto směs pomalu vlévejte do mísy se sypkými surovinami a za stálého míchání metličkou vytvářejte hladké, mírně husté těsto. Nakonec přidejte lžíci rozpuštěného másla nebo oleje.

  3. Odpočinutí těsta

    Nechte těsto přibližně 5–10 minut odpočinout. Díky tomu bude lépe nabobtnávat mouka a lívance budou nadýchanější.

  4. Smažení lívanců

    Rozpalte pánev na střední teplotu a potřete ji troškou oleje nebo másla. Menší naběračkou nalijte na pánev kolečko těsta (asi 8–10 cm v průměru). Smažte, dokud se na povrchu nezačnou tvořit malé bublinky a okraje nezezlátnou. Poté lívanec opatrně otočte obracečkou a smažte i z druhé strany do zlatova.

  5. Servírování

    Hotové lívance skládejte na talíř a můžete je udržovat v teple pod čistou utěrkou. Podávejte je s oblíbenou náplní – marmeládou, džemem, čerstvým ovocem, šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Varianty lívanců:

  • Zdravé lívance

    Použijte celozrnnou mouku či špaldovou mouku a místo cukru přidejte med nebo javorový sirup. Pro jemnější chuť můžete vmíchat trochu bílého jogurtu.

  • Kefírové lívance

    Nahraďte část mléka kefírem. Lívance budou krásně vláčné a nadýchané.

  • Tvarohové lívance

    Vmíchejte do těsta několik lžic jemného tvarohu. Lívance získají jemnou tvarohovou chuť a budou ještě vláčnější.

  • Bezlepkové lívance

    Namísto klasické mouky použijte pohankovou, rýžovou nebo kukuřičnou mouku. Postup je stejný, výsledné lívance budou jen mít lehce odlišnou chuť.

  • Jablečné lívance

    Přidejte do těsta najemno nastrouhané jablko. Lívance budou vláčnější a lehce sladké. Skvěle se hodí k skořicovému cukru.

  • Pikantní s chilli

    Přidejte špetku sušeného chilli do těsta a podávejte lívance se slanými náplněmi (například s uzeným sýrem nebo restovanou zeleninou).

  • Slané lívance

    Vynechte cukr a podávejte je s uzeným lososem, zakysanou smetanou nebo sýrem. Ideální jako rychlá večeře.

  • Proteinové lívance

    Část mouky nahraďte proteinovým práškem. Tyto lívance jsou skvělé pro sportovce a všechny, kdo chtějí zvýšit příjem bílkovin.

  • Banánové lívance

    Vmíchejte do těsta rozmačkaný zralý banán. Lívance budou sladší a jemnější, ideální k medu či oříškovému máslu.

Tipy na vylepšení receptu:

  • Bylinky

    U slaných variant můžete do těsta přidat najemno nasekanou pažitku, petržel nebo bazalku. Lívance tak získají svěžejší chuť.

  • Šlehačka a zakysaná smetana

    Ke sladkým lívancům se hodí kopeček šlehačky, zakysaná smetana nebo jogurt. Doplníte je ovocem a máte lahodný dezert.

  • Koření

    Experimentujte se skořicí, kardamomem, muškátovým oříškem či perníkovým kořením. Lívance pak budou mít zcela nový aroma profil.

  • Ovoce, džemy, marmelády

    Servírujte lívance s čerstvými jahodami, borůvkami, malinami či banány. Skvělé jsou i domácí džemy nebo ořechové krémy.

  • Fitness vylepšení

    Přidejte mleté lněné semínko, chia semínka nebo ovesné vločky. Lívance tak budou nutričně bohatší a sytější.

  • Speciální polevy

    Zkuste lívance polít javorovým sirupem, agávovým sirupem, datlovým sirupem nebo rozpuštěnou hořkou čokoládou. Možností je nekonečně!

Proč zvolit tento recept na lívance?

Tento recept je jednoduchý a rychlý, nepotřebujete droždí ani dlouhé kynutí. Lívance jsou díky prášku do pečiva nadýchané a jemné. Stačí pár základních surovin, které najdete doma, a do pár minut máte hotovou lahodnou snídani, dezert nebo večeři. Navíc si je můžete snadno upravit přesně podle své chuti – od zdravých variant až po dekadentní verze s ovocem, šlehačkou a sladkými polevami.