Nejlepší lívance recept
Tento recept na nejlepší lívance je perfektní volbou pro rychlou a sladkou snídani. Jednoduše a bez kynutí připravíte nadýchané lívance, které potěší i ty nejnáročnější jedlíky. Díky snadnému postupu a variabilitě surovin je ideální pro každého – ať jste úplný začátečník, nebo zkušený kuchař. Vyzkoušejte je v klasické podobě nebo si je upravte podle svých představ – třeba přidáním ovocné náplně či šlehačky!
Ingredience na klasické lívance bez kynutí:
- 200 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 2 ks vajec
- 1 lžíce cukru (můžete upravit podle chuti)
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- 1 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje do těsta
Volitelné ingredience:
- Vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu
- Strouhaná citronová kůra pro svěží nádech
- Špetka skořice do těsta pro zajímavější vůni
12 druhů chilli v luxusním stojánku
Tip: Použijte slevový kód DAREK100 v košíku pro slevu 100 Kč.
(platí pro objednávky nad 500 Kč)
Jak připravíme lívance?
- Smíchání sypkých surovin
Do větší mísy prosejte mouku, přidejte cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Suché suroviny dobře promíchejte lžící nebo metličkou, aby se rovnoměrně spojily.
- Přidání tekutých ingrediencí
V jiné misce si lehce našlehejte vajíčka a přilijte mléko. Můžete přidat i vanilkový cukr či kůru z citronu. Tuto směs pomalu vlévejte do mísy se sypkými surovinami a za stálého míchání metličkou vytvářejte hladké, mírně husté těsto. Nakonec přidejte lžíci rozpuštěného másla nebo oleje.
- Odpočinutí těsta
Nechte těsto přibližně 5–10 minut odpočinout. Díky tomu bude lépe nabobtnávat mouka a lívance budou nadýchanější.
- Smažení lívanců
Rozpalte pánev na střední teplotu a potřete ji troškou oleje nebo másla. Menší naběračkou nalijte na pánev kolečko těsta (asi 8–10 cm v průměru). Smažte, dokud se na povrchu nezačnou tvořit malé bublinky a okraje nezezlátnou. Poté lívanec opatrně otočte obracečkou a smažte i z druhé strany do zlatova.
- Servírování
Hotové lívance skládejte na talíř a můžete je udržovat v teple pod čistou utěrkou. Podávejte je s oblíbenou náplní – marmeládou, džemem, čerstvým ovocem, šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Varianty lívanců:
- Zdravé lívance
Použijte celozrnnou mouku či špaldovou mouku a místo cukru přidejte med nebo javorový sirup. Pro jemnější chuť můžete vmíchat trochu bílého jogurtu.
- Kefírové lívance
Nahraďte část mléka kefírem. Lívance budou krásně vláčné a nadýchané.
- Tvarohové lívance
Vmíchejte do těsta několik lžic jemného tvarohu. Lívance získají jemnou tvarohovou chuť a budou ještě vláčnější.
- Bezlepkové lívance
Namísto klasické mouky použijte pohankovou, rýžovou nebo kukuřičnou mouku. Postup je stejný, výsledné lívance budou jen mít lehce odlišnou chuť.
- Jablečné lívance
Přidejte do těsta najemno nastrouhané jablko. Lívance budou vláčnější a lehce sladké. Skvěle se hodí k skořicovému cukru.
- Pikantní s chilli
Přidejte špetku sušeného chilli do těsta a podávejte lívance se slanými náplněmi (například s uzeným sýrem nebo restovanou zeleninou).
- Slané lívance
Vynechte cukr a podávejte je s uzeným lososem, zakysanou smetanou nebo sýrem. Ideální jako rychlá večeře.
- Proteinové lívance
Část mouky nahraďte proteinovým práškem. Tyto lívance jsou skvělé pro sportovce a všechny, kdo chtějí zvýšit příjem bílkovin.
- Banánové lívance
Vmíchejte do těsta rozmačkaný zralý banán. Lívance budou sladší a jemnější, ideální k medu či oříškovému máslu.
Tipy na vylepšení receptu:
- Bylinky
U slaných variant můžete do těsta přidat najemno nasekanou pažitku, petržel nebo bazalku. Lívance tak získají svěžejší chuť.
- Šlehačka a zakysaná smetana
Ke sladkým lívancům se hodí kopeček šlehačky, zakysaná smetana nebo jogurt. Doplníte je ovocem a máte lahodný dezert.
- Koření
Experimentujte se skořicí, kardamomem, muškátovým oříškem či perníkovým kořením. Lívance pak budou mít zcela nový aroma profil.
- Ovoce, džemy, marmelády
Servírujte lívance s čerstvými jahodami, borůvkami, malinami či banány. Skvělé jsou i domácí džemy nebo ořechové krémy.
- Fitness vylepšení
Přidejte mleté lněné semínko, chia semínka nebo ovesné vločky. Lívance tak budou nutričně bohatší a sytější.
- Speciální polevy
Zkuste lívance polít javorovým sirupem, agávovým sirupem, datlovým sirupem nebo rozpuštěnou hořkou čokoládou. Možností je nekonečně!
Proč zvolit tento recept na lívance?
Tento recept je jednoduchý a rychlý, nepotřebujete droždí ani dlouhé kynutí. Lívance jsou díky prášku do pečiva nadýchané a jemné. Stačí pár základních surovin, které najdete doma, a do pár minut máte hotovou lahodnou snídani, dezert nebo večeři. Navíc si je můžete snadno upravit přesně podle své chuti – od zdravých variant až po dekadentní verze s ovocem, šlehačkou a sladkými polevami.