Nejlepší vafle recept

Tento recept na nejlepší vafle je perfektní volbou pro luxusní sladkou snídani nebo dezert. Jednoduše a rychle si připravíte křupavé a nadýchané vafle, které můžete podávat s oblíbenými sladkými či slanými přílohami. Díky snadnému postupu zvládne přípravu i úplný začátečník. Vyzkoušejte je v klasické podobě nebo si je přizpůsobte podle svých chutí – třeba přidáním ovoce, šlehačky nebo koření!

Tip: Pod receptem najdete různé varianty, obrázky a tipy, jak vafle vylepšit, aby byly ještě chutnější a nápaditější.

Ingredience na klasické vafle:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 ks vajec
  • 350 ml mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukru (můžete upravit podle chuti)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli

Volitelné ingredience:

  • Vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt pro jemnou vůni
  • Strouhaná citronová kůra pro svěží nádech
  • Špetka skořice pro voňavější těsto

12 druhů chilli v luxusním stojánku

No 12 Collection - dárková sada chilli koření | Chilli papričky na PocitPohody.cz

Tip: Použijte slevový kód DAREK100 v košíku pro slevu 100 Kč.
(platí pro objednávky nad 500 Kč)

Jak připravíme vafle?

  1. Příprava sypkých surovin

    Do větší mísy prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva, cukr a špetku soli. Promíchejte lžící nebo metličkou, aby se vše rovnoměrně spojilo.

  2. Míchání tekutých surovin

    V jiné misce lehce prošlehejte vejce. Přilijte mléko, přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte. Pokud chcete, nyní můžete přidat i vanilkový extrakt nebo citronovou kůru.

  3. Spojení těsta

    Tekutou směs postupně vlévejte do mísy se sypkými surovinami. Míchejte metličkou, dokud nevznikne hladké a mírně husté těsto bez hrudek. Když se vám zdá těsto příliš husté, můžete přilít trochu mléka.

  4. Odpočinutí těsta

    Nechte těsto asi 5–10 minut odpočinout. Mouka lépe nabobtná a vafle budou nadýchanější a křupavější.

  5. Pečení vaflí

    Rozehřejte vaflovač (nebo toustovač s nástavci na vafle) podle návodu. Nalijte menší naběračku těsta do středu spodní desky a opatrně zavřete. Nechte vafle péct, dokud nebudou zlatavé a křupavé – u většiny vaflovačů trvá pečení několik minut. Vždy se řiďte doporučením výrobce vašeho přístroje.

  6. Servírování

    Hotové vafle skládejte na talíř. Podávejte je hned teplé, s oblíbenou náplní či polevou – například s marmeládou, čerstvým ovocem, šlehačkou nebo javorovým sirupem.

Varianty vaflí:

  • Zdravé vafle

    Použijte celozrnnou nebo špaldovou mouku, oslaďte těsto medem či javorovým sirupem a přidejte trochu bílého jogurtu pro vláčnější konzistenci.

  • Ještě nadýchnější vafle

    Vyměňte část mléka za perlivou vodu nebo sodovku. Vafle tak budou ještě nadýchanější a připomenou belgický styl.

  • Tvarohové vafle

    Vmíchejte do těsta několik lžic jemného tvarohu. Vafle budou vláčnější a bohatší na bílkoviny.

  • Bezlepkové vafle

    Použijte pohankovou, kukuřičnou nebo rýžovou mouku. Postup je stejný, jen chuť bude lehce odlišná.

  • Pikantní s chilli

    Přidejte špetku sušeného chilli do těsta. Hodí se pak k slaným přílohám, jako je sýr nebo restovaná zelenina.

  • Slané vafle

    Vynechte cukr a přidejte najemno nasekané bylinky, sýr či šunku. Ideální pro lehkou večeři nebo slanou svačinu.

  • Proteinové vafle

    Část mouky nahraďte proteinovým práškem. Skvělé pro sportovce a ty, kdo chtějí zvýšit příjem bílkovin.

  • Banánové vafle

    Vmíchejte do těsta rozmačkaný zralý banán. Vafle budou jemně sladké a vláčnější.

  • Ovesné vafle

    Místo části mouky použijte jemně mleté ovesné vločky. Ty dodají vlákninu i zajímavou strukturu.

Tipy na vylepšení receptu:

  • Bylinky

    Do slaných variant přidejte nasekanou pažitku, petržel či bazalku. Získáte voňavé a nevšední vafle.

  • Šlehačka a zakysaná smetana

    Ke sladkým vaflím se skvěle hodí kopeček šlehačky nebo zakysané smetany. Přidejte čerstvé jahody, maliny či borůvky pro osvěžující kombinaci.

  • Koření

    Experimentujte se skořicí, kardamomem či muškátovým oříškem. Vafle tak dostanou nový chuťový rozměr.

  • Ovoce, džemy, marmelády

    Podávejte vafle s domácími džemy, marmeládami nebo nakrájeným ovocem. Můžete přidat i ořechové máslo, čokoládovou pomazánku nebo karamel.

  • Fitness vylepšení

    Přidejte chia semínka, lněné semínko nebo mleté ořechy. Zvýšíte tak nutriční hodnotu vaflí a dodáte jim zajímavou chuť i strukturu.

  • Speciální polevy

    Zkuste vafle polít javorovým sirupem, agávovým sirupem nebo kvalitním medem. Můžete přidat strouhanou čokoládu, kokos, ořechy nebo kopeček zmrzliny.

Proč zvolit tento recept na vafle?

Tento recept je jednoduchý, přitom výsledné vafle budou krásně nadýchané a křupavé. Postačí vám pár základních surovin a během chvilky si můžete vychutnat skvělou snídani, dezert nebo lehkou večeři. Navíc si můžete recept snadno upravit podle vlastní chuti – ať už preferujete sladké, slané, zdravější nebo kořeněné varianty, vždy si najdete tu pravou. Vyzkoušejte a přesvědčte se sami!