Nejlepší vajíčková pomazánka recept

Tento recept na vajíčkovou pomazánku je ideální pro rychlé občerstvení, skvělý na chlebíčky nebo jednohubky, a můžete ho jednoduše upravit podle toho, co máte po ruce. Použijeme zde základní ingredience a také představíme několik variant, jako je zdravá vajíčková pomazánka z tvarohu, nebo klasickou vajíčkovou pomazánku s majonózou.

Tip: Pod receptem naleznete další varianty jako fitness zdravou variantu, retro, s Lučinou.. a také pár fotek.

Ingredience na klasickou vajíčkovou pomazánku:

  • 6 ks vajec (uvařených natvrdo)
  • 100 g másla (měkkého)
  • (můžete přidat i 2 lžíce pomazánkového másla)
  • 2-3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • Pepř a sůl podle chuti

Volitelné ingredience:

  • 1 malá cibule jemně nasekaná
  • 1 nakládaná okurka jemně nasekaná
  • Pažitka nebo petrželka (na ozdobu)

12 druhů chilli v luxusním stojánku

No 12 Collection - dárková sada chilli koření | Chilli papričky na PocitPohody.cz

Tip: Použijte slevový kód DAREK100 v košíku pro slevu 100 Kč.
(platí pro objednávky nad 500 Kč)

Jak připravíme pomazánku?

  1. Uvaření vajec

    Dejte vejce do hrnce, zalijte je studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte 8–10 minut, poté je zchlaďte studenou vodou a oloupejte.

  2. Příprava vajec

    Uvařená vejce nasekejte najemno (můžete je nastrouhat na hrubém struhadle nebo použít sekáček).

  3. Spojení surovin

    V míse smíchejte nasekaná vejce, měkké máslo, majonézu a hořčici. Přidejte jemně nasekanou cibuli.

  4. Dochucení

    Osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladká pomazánka.

  5. Servírování

    Pomazánku podávejte na čerstvém pečivu (chléb, rohlíky, bagety) nebo jako mazání na chlebíčky nebo na jednohubky. Pro ozdobu můžete přidat nasekanou pažitku nebo petrželku.

Nejlepší pomazánka všech dob – Variace na klasický recept

Vajíčková pomazánka je tradiční recept, který si zamilovaly celé generace. Pokud však hledáte inspiraci na další chutné varianty, připravili jsme pro vás několik tipů, jak klasickou pomazánku ozvláštnit. Tyto recepty spojují retro kouzlo s moderními ingrediencemi a jsou ideální pro každou příležitost – od rychlé svačiny až po luxusní pohoštění.

Zdravá vajíčková pomazánka s tvarohem

Kombinace vajec a tvarohu přináší svěží a zdravou alternativu. Nahraďte máslo a majonézu měkkým tvarohem (cca 100 g). Pro nadýchanou texturu přidejte 100g zakysané smetany nebo bílého jogurtu (pro nejzdravější variantu). Ozdobte pažitkou – skvělá volba nejen pro milovníky lehkých jídel!

Nadýchaná vajíčková pomazánka se smetanovým sýrem

Pro luxusní chuť a jemnost - Smíchejte vajíčka s Lučinou nebo jiným smetanovým sýrem (my vyzkoušeli 150g Gervais + zakysanou smetanu namísto majonézy a másla a tahle fitness varianta pomazánky byla opravdu super, nebyla tak hutná jako ta klasická a navíc měla o dost méně kalorií). Ideální na celozrnné pečivo nebo chlebíčky – hosté budou nadšeni!

Retro vajíčková pomazánka podle babičky

Babičky měly tajemství v jednoduchosti. Základem je máslo, majonéza, jemně strouhaná cibule a trochu hořčice. Pro retro nádech přidejte špetku sladké papriky. Podávejte na čerstvém rohlíku, přesně jako za starých časů.

Cottage vajíčková pomazánka

Pokud preferujete zdravou variantu, vyzkoušejte cottage sýr. Rozmačkejte cottage vidličkou a smíchejte s nakrájenými vejci. Dochucení můžete obměňovat bylinkami, hořčicí nebo citronovou šťávou. Skvělá pomazánka plná bílkovin pro lehkou večeři.

Tipy a vylepšení receptu:

1. Bylinky pro svěžest

  • Pažitka, petržel, kopr nebo bazalka

    Dodejte pomazánce svěží chuť a barvu.

  • Koriandr

    Skvělý, pokud máte rádi výrazné a exotické chutě.

  • Řeřicha nebo rukola

    Jemně pikantní podtón, který ozvláštní každý recept.


2. Textura a křupavost

  • Nakládané okurky

    Jemně nasekané okurky dodají kyselost a křupavost.

  • Řapíkatý celer

    Výborný pro zdravější texturu a lehkou chuť.

  • Pražené semínka (slunečnicová, dýňová)

    Posypte pomazánku na závěr pro zajímavý kontrast.


3. Vylepšení chutí

  • Česnek

    Přidejte stroužek čerstvého česneku nebo špetku sušeného – zvláště do pomazánky s tvarohem nebo Lučinou.

  • Citrónová šťáva

    Malé množství podtrhne chuť a dodá svěžest.

  • Sojová omáčka

    Trochu do pomazánky jako tajnou ingredienci pro hloubku chuti.


4. Přidání dalších ingrediencí

  • Tuňák nebo uzený losos

    Přimíchejte jemně nadrobené kousky pro luxusní variantu.

  • Avokádo

    Rozmačkané avokádo nahradí část másla nebo majonézy a udělá pomazánku zdravější.

  • Křen

    Jemně strouhaný křen dodá pikantní šmrnc, ideální na slavnostní stůl.


5. Jiný způsob servírování

  • Vajíčkové košíčky

    Vydlabejte půlky vajec a naplňte je pomazánkou, ozdobte bylinkami.

  • Toastový základ

    Pomazánku podávejte na opečeném chlebu, posypaném strouhaným sýrem.

  • Zeleninový dip

    Servírujte pomazánku s kousky mrkve, papriky nebo okurky místo pečiva.


6. Experimentujte s kořením

  • Paprika (sladká, uzená nebo pálivá)

    Přidejte trochu pro barvu a chuť.

  • Kari koření

    Malé množství kari udělá z vajíčkové pomazánky něco nevšedního.

  • Řecký jogurt

    Nahraďte část majonézy jogurtem pro lehčí a zdravější chuť.

Proč je vajíčková pomazánka nejlepší?

Je univerzální, dá se přizpůsobit dle surovin a nikdy nezklame. Ať už zvolíte klasickou verzi, tvarohovou variantu, nadýchanou pomazánku s Lučinou nebo retro recept, vždy získáte chuťově dokonalé jídlo, které připomene tradice i pohladí chuťové buňky.
Vyzkoušejte své oblíbené ingredience a vytvořte nejlepší pomazánku všech dob! 😊