Powered by Smartsupp

Pikantní cuketová směs na topinky

Hledáte rychlý a zdravý recept, ve kterém se dá využít cuketa? Zkuste tuto pikantní cuketovou směs na topinky. Je ideální pro rychlou večeři nebo svačinu a skvěle chutná s čerstvými bylinkami na opečeném pečivu.

Příprava trvá přibližně 35 minut. Tento jednoduchý recept je určený pro 4 porce.

Ingredience

  • 1 ks velká cuketa, nastrouhaná nahrubo (cca 500 g)
  • 1 ks cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks červená paprika, nakrájená na malé kostičky
  • 1 ks rajče, nakrájené na malé kousky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého chilli nebo chilli vloček (podle chuti)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Čerstvé bylinky (petržel nebo bazalka) na ozdobu
  • Topinky nebo pečivo na servírování
Tip: pokud se rádi zahřejte, nezapomeňte ochutnat naše chilli delikatesy.

Postup přípravy:

  1. Příprava zeleniny: Cuketu nastrouhejte nahrubo, osolte a nechte 10 minut odstát, aby pustila vodu. Poté ji důkladně vymačkejte, abyste se zbavili přebytečné tekutiny.
  2. Smažení cibule a česneku: Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a restujte dozlatova. Přidejte česnek a restujte ještě asi 1 minutu, dokud se nerozvoní.
  3. Přidání papriky a rajčat: Do pánve přidejte nakrájenou červenou papriku a rajče, a vše restujte přibližně 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
  4. Přidání cukety a koření: Přidejte nastrouhanou cuketu, rajčatový protlak, mletou papriku, chilli a kmín. Dobře promíchejte a restujte dalších 10 minut, dokud směs nezíská bohatou chuť a cuketa se dobře neprovaří.
  5. Dochucení: Směs ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Pokud je směs příliš suchá, můžete přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru.
  6. Podávání: Servírujte horkou cuketovou směs na čerstvě opečených topinkách. Ozdobte čerstvými bylinkami, jako je petržel nebo bazalka.
Tip: Tato pikantní cuketová směs je skvělá nejen na topinky, ale můžete ji také využít jako takovou zeleninovou přílohu k masu, do těstovin nebo jako náplň do tortill.