Powered by Smartsupp

Pikantní rajčatový džem - Jednoduchý recept

Pikantní rajčatový džem je jedinečná kombinace sladké, pálivé a lehce kyselé chuti, která zaujme každého milovníka netradičních dochucovadel. Tento džem spojuje šťavnatost zralých rajčat s pikantností chilli papriček, jemnou sladkostí cukru a aromatickými tóny česneku a zázvoru.

Skvěle se hodí k sýrům, grilovaným masům nebo jako neobvyklý doplněk k pečivu či k snídaňovým pokrmům. Jeho bohatá chuť a univerzálnost z něj činí ideální volbu pro ty, kteří chtějí dodat svým pokrmům nečekaný a vzrušující nádech.

Zde je recept, jak jej připravit:

Ingredience:

  • 1 kg zralých rajčat (nejlépe masitých odrůd jako San Marzano)
  • 300 g cukru (můžete použít třtinový pro hlubší chuť)
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1-2 chilli papričky, nasekané (nebo 1-2 lžičky mletého chilli podle pálivosti)
  • 50 ml jablečného octa nebo balzamikového octa
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička soli
  • Šťáva z 1 citronu

Postup:

  1. Příprava rajčat: Rajčata spařte ve vroucí vodě na 30 sekund, poté je zchlaďte v ledové vodě a oloupejte slupku. Nakrájejte rajčata na malé kousky a odstraňte semínka, pokud chcete hladší džem.

  2. Vaření základu: V hrnci zahřejte trochu olivového oleje a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout (asi 5 minut).

  3. Přidání rajčat: Přidejte nakrájená rajčata, chilli papričky, cukr, ocet, zázvor a sůl. Promíchejte a přiveďte k varu na střední teplotě.

  4. Vaření džemu: Snižte teplotu na nízkou a nechte směs vařit asi 30–40 minut, dokud se rajčata nerozpadnou a směs nezhoustne. Často míchejte, aby se džem nepřipálil.

  5. Dochucení: Přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Pokud chcete jemnější konzistenci, můžete směs lehce rozmixovat ponorným mixérem.

  6. Sterilizace a plnění: Hotový džem nalijte do sterilizovaných sklenic, pevně uzavřete a nechte vychladnout. Pro delší trvanlivost můžete sklenice ještě 10 minut zavařit ve vodní lázni.

  7. Skladování: Uchovávejte na chladném a tmavém místě. Džem by měl vydržet několik měsíců, pokud je správně zavařený.

Pikantní rajčatový džem je skvělý na sýrové talíře, grilované maso nebo jako originální doplněk k snídani. Přizpůsobte pálivost podle chuti a užijte si netradiční kombinaci chutí!