Pikantní rajčatový džem - Jednoduchý recept
Zde je recept, jak jej připravit:
Ingredience:
- 1 kg zralých rajčat (nejlépe masitých odrůd jako San Marzano)
- 300 g cukru (můžete použít třtinový pro hlubší chuť)
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1-2 chilli papričky, nasekané (nebo 1-2 lžičky mletého chilli podle pálivosti)
- 50 ml jablečného octa nebo balzamikového octa
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička soli
- Šťáva z 1 citronu
Postup:
-
Příprava rajčat: Rajčata spařte ve vroucí vodě na 30 sekund, poté je zchlaďte v ledové vodě a oloupejte slupku. Nakrájejte rajčata na malé kousky a odstraňte semínka, pokud chcete hladší džem.
-
Vaření základu: V hrnci zahřejte trochu olivového oleje a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout (asi 5 minut).
-
Přidání rajčat: Přidejte nakrájená rajčata, chilli papričky, cukr, ocet, zázvor a sůl. Promíchejte a přiveďte k varu na střední teplotě.
-
Vaření džemu: Snižte teplotu na nízkou a nechte směs vařit asi 30–40 minut, dokud se rajčata nerozpadnou a směs nezhoustne. Často míchejte, aby se džem nepřipálil.
-
Dochucení: Přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Pokud chcete jemnější konzistenci, můžete směs lehce rozmixovat ponorným mixérem.
-
Sterilizace a plnění: Hotový džem nalijte do sterilizovaných sklenic, pevně uzavřete a nechte vychladnout. Pro delší trvanlivost můžete sklenice ještě 10 minut zavařit ve vodní lázni.
-
Skladování: Uchovávejte na chladném a tmavém místě. Džem by měl vydržet několik měsíců, pokud je správně zavařený.
Pikantní rajčatový džem je skvělý na sýrové talíře, grilované maso nebo jako originální doplněk k snídani. Přizpůsobte pálivost podle chuti a užijte si netradiční kombinaci chutí!