Sweet chilli omáčka recept Mango & Švestka

Připravili jsme pro vás recept na sladkou sweet chilli omáčku. Uvařte si doma svojí vlastní sladkou chilli omáčku. Kombinace mrkvové šťávy, manga, švestek, rýžového octa a dalších ingrediencí dává omáčce exotickou a ovocnou chuť, což je skvělý doplněk pro různá jídla, od grilovaných pokrmů po dipy nebo třeba jen jako pálivka na chleba (pálivka - tak říká naše babička chilli omáčce 🔥🌶️).
Ingredience
- 1/2 šálku mrkvové šťávy (nebo čerstvé mrkve, kterou můžete odšťavnit)
- 1 ks zralé mango, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1/2 šálku cukru (nebo čekankový sirup pro jemnější sladkost)
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1/4 šálku rýžového octa
- Šťáva z 1 limetky
- Šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 4 ks sušené švestky, nasekané (pro hloubku a lehce sladkou chuť)
- 1-2 ks čerstvé chilli habanero (podle požadované pálivosti), nasekané
- 1/2 lžičky mletého chipotle (dodá kouřovou příchuť vaší omáčce)
- 1/2 lžičky soli
- Směs koření (volitelné - experimentujte např.: mletý koriandr, mletý římský kmín)
12 druhů chilli v luxusním stojánku

Tip: Použijte slevový kód DAREK100 v košíku pro slevu 100 Kč.
(platí pro objednávky nad 500 Kč)
Postup přípravy:
- Příprava ovoce a zeleniny:
Pokud nemáte hotovou mrkvovou šťávu, můžete čerstvou mrkev odšťavnit. Mango oloupejte a nakrájejte na kostičky. Sušené švestky nasekejte na malé kousky.
- Vaření základní směsi:
V menším hrnci smíchejte mrkvovou šťávu, rýžový ocet, cukr (nebo čekankový sirup), česnek a nastrouhaný zázvor. Přiveďte k varu na středním ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidání ovoce a koření:
Přidejte mango, sušené švestky, šťávu z limetky, šťávu z citronu, nasekané habanero a chipotle. Vařte směs na mírném ohni asi 15–20 minut, dokud se mango nerozpadne a všechny chutě se nepropojí.
- Mixování:
Po uvaření nechte směs mírně vychladnout a poté ji rozmixujte na hladkou omáčku pomocí ponorného mixéru nebo kuchyňského robotu. Pokud chcete, aby byla omáčka hladká, můžete ji přecedit přes jemné síto.
- Dochucení:
Dochuťte solí a kořením podle chuti. Pokud chcete více sladkosti, přidejte trochu více čekankového sirupu nebo cukru. Pokud vám přijde omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo rýžového octa.
- Skladování:
Hotovou omáčku nechte vychladnout a přelijte ji do sterilizované sklenice. Uchovávejte ji v lednici, kde vydrží několik týdnů.
Tipy:
- Pikantnost:
Množství habanera a chipotle můžete upravit podle své tolerance k pálivosti. (sušené chipotle dodává omáčce kouřovou příchuť, pálí méně než habanero).
- Sladkost:
Pokud máte rádi výraznější sladkost, můžete přidat více cukru nebo použít více manga, které dodá příjemnou sladkost.
- Ochutnávání:
Omáčku můžete postupně ochutnávat a dochucovat tak, aby byla více ovocná/pálivá/sladká/kořeněná podle vaší chuti. Experimentujte a vylaďte si svojí vlastní Domácí chilli omáčku, se kterou oslníte rodinu a přátele. Klidně jí vymyslete i jméno :)
- Suroviny:
Vyberte si čerstvé a zralé surviny - hlavně mango - čím kvalitnější suroviny použijete, tím lepší bude vaše finální omáčka.
Tato sweet chilli omáčka je skvělá k pečeným masům, grilované zelenině, mořským plodům nebo jako dip k jarním závitkům. Ve vaření chilli omáček se konají i soutěže na různých chili festivalech - třeba příště vyhrajete právě s tou vaší variantou. 🔥🌶️
Galerie




