Sweet chilli omáčka recept Mango & Švestka

Připravili jsme pro vás recept na sladkou sweet chilli omáčku. Uvařte si doma svojí vlastní sladkou chilli omáčku. Kombinace mrkvové šťávy, manga, švestek, rýžového octa a dalších ingrediencí dává omáčce exotickou a ovocnou chuť, což je skvělý doplněk pro různá jídla, od grilovaných pokrmů po dipy nebo třeba jen jako pálivka na chleba (pálivka - tak říká naše babička chilli omáčce 🔥🌶️).

Příprava omáčky trvá přibližně 45 minut.

Ingredience

  • 1/2 šálku mrkvové šťávy (nebo čerstvé mrkve, kterou můžete odšťavnit)
  • 1 ks zralé mango, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1/2 šálku cukru (nebo čekankový sirup pro jemnější sladkost)
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 1/4 šálku rýžového octa
  • Šťáva z 1 limetky
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 4 ks sušené švestky, nasekané (pro hloubku a lehce sladkou chuť)
  • 1-2 ks čerstvé chilli habanero (podle požadované pálivosti), nasekané
  • 1/2 lžičky mletého chipotle (dodá kouřovou příchuť vaší omáčce)
  • 1/2 lžičky soli
  • Směs koření (volitelné - experimentujte např.: mletý koriandr, mletý římský kmín)

12 druhů chilli v luxusním stojánku

No 12 Collection - dárková sada chilli koření | Chilli papričky na PocitPohody.cz

Tip: Použijte slevový kód DAREK100 v košíku pro slevu 100 Kč.
(platí pro objednávky nad 500 Kč)

Postup přípravy:

  1. Příprava ovoce a zeleniny:

    Pokud nemáte hotovou mrkvovou šťávu, můžete čerstvou mrkev odšťavnit. Mango oloupejte a nakrájejte na kostičky. Sušené švestky nasekejte na malé kousky.

  2. Vaření základní směsi:

    V menším hrnci smíchejte mrkvovou šťávu, rýžový ocet, cukr (nebo čekankový sirup), česnek a nastrouhaný zázvor. Přiveďte k varu na středním ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.

  3. Přidání ovoce a koření:

    Přidejte mango, sušené švestky, šťávu z limetky, šťávu z citronu, nasekané habanero a chipotle. Vařte směs na mírném ohni asi 15–20 minut, dokud se mango nerozpadne a všechny chutě se nepropojí.

  4. Mixování:

    Po uvaření nechte směs mírně vychladnout a poté ji rozmixujte na hladkou omáčku pomocí ponorného mixéru nebo kuchyňského robotu. Pokud chcete, aby byla omáčka hladká, můžete ji přecedit přes jemné síto.

  5. Dochucení:

    Dochuťte solí a kořením podle chuti. Pokud chcete více sladkosti, přidejte trochu více čekankového sirupu nebo cukru. Pokud vám přijde omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo rýžového octa.

  6. Skladování: 

    Hotovou omáčku nechte vychladnout a přelijte ji do sterilizované sklenice. Uchovávejte ji v lednici, kde vydrží několik týdnů.

Tipy:

  • Pikantnost:

    Množství habanera a chipotle můžete upravit podle své tolerance k pálivosti. (sušené chipotle dodává omáčce kouřovou příchuť, pálí méně než habanero).

  • Sladkost:

    Pokud máte rádi výraznější sladkost, můžete přidat více cukru nebo použít více manga, které dodá příjemnou sladkost.

  • Ochutnávání:

    Omáčku můžete postupně ochutnávat a dochucovat tak, aby byla více ovocná/pálivá/sladká/kořeněná podle vaší chuti. Experimentujte a vylaďte si svojí vlastní Domácí chilli omáčku, se kterou oslníte rodinu a přátele. Klidně jí vymyslete i jméno :)

  • Suroviny:

    Vyberte si čerstvé a zralé surviny - hlavně mango - čím kvalitnější suroviny použijete, tím lepší bude vaše finální omáčka.

Tato sweet chilli omáčka je skvělá k pečeným masům, grilované zelenině, mořským plodům nebo jako dip k jarním závitkům. Ve vaření chilli omáček se konají i soutěže na různých chili festivalech - třeba příště vyhrajete právě s tou vaší variantou. 🔥🌶️