Aji Amarillo chilli mash 100 ml
Tekutý chilli mash ze sytě žlutých čerstvých papriček Aji Amarillo rozzáří každé vaše jídlo krásnou barvou, příjemnou mírnou pálivostí a lehce ovocnou chutí. Více
Kód produktu: M105 Doprava a platba
Aji Amarillo chilli mash 100 ml
Pravá chuť Jižní Ameriky
Co se vám vybaví, když si představíte Jižní Ameriku? Slunce, tanec, zářivé barvy, sladké ovoce a výborná kuchyně? A přesně takové jsou i papričky Aji Amarillo pocházející z Peru. Mají zářivě oranžovou barvu, chuť tropického ovoce a jejich středně výrazná pálivost ve vás rozproudí dobrou náladu. V Latinské Americe patří mezi nejoblíbenější a nezaměnitelnou chuť dodávají téměř každému tamnímu jídlu. Také proto jsou, spolu s česnekem a červenou cibulí, považovány za základní ingredience každého peruánského jídla.
Jejich název je odvozen od španělského výrazu pro chilli papričku "aji" a žlutou barvu "amarillo". Tyto papričky pochází z Bolívie a Peru. V peruánských Andách se začaly jako jedna z nejstarších odrůd pěstovat již v době 2500 let před naším letopočtem. Aji Amarillo patří do rodu Capsicum baccatum (paprika křídlatá neboli peruánská) a jejich sušené plody jsou potom známé jako Aji Mirasol. Rostliny mohou ve vhodných podmínkách dosahovat výšky až 2 metry a jejich plody jsou asi 10 cm dlouhé a 4 cm široké.
Papričky s aromatickou ovocnou chutí
Papričky Aji Amarillo si zamilujete především pro jejich netradiční ovocný chuťový profil, který je jiný než u většiny druhů. Aji Amarillo mají zářivou tmavě žlutou až oranžovou barvu a voní po hroznech. Chuť je méně štiplavá a výrazně ovocná s dotekem manga a marakuji.
Rozhodně doporučujeme jako ideální volbu pro začátečníky, kteří se však nechtějí ochudit o exotický zážitek z objevování rozmanitých chutí chilli.
Aji Amarillo v kuchyni
Tyto peruánské papričky se díky své výrazné květinové a ovocné vůni hodí do lehkých letních jídel, zeleninových salátů nebo pokrmů z kořenové zeleniny. Skvěle doplňují mořské plody, ryby nebo rizota. Čerstvé se používají na dochucení ovocné salsy nebo omáček. I jednoduchému jídlu dodají překvapivou a nečekanou chuť.
V Peru jsou tradičně přidávány do místních specialit, jako je např. jihoamerické rybí ceviche nebo peruánské dušené hovězí.
Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 2–6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.
Složení | Aji Amarillo chilli papričky, sůl, kyselina octová. |
---|---|
Pálivost | |
SHU jednotky | 15 000 |
Země původu | Peru |
Pikantní cuketová směs na topinky
Hledáte rychlý a zdravý recept, ve kterém se dá využít cuketa? Zkuste tuto pikantní cuketovou směs na topinky. Je ideální pro rychlou večeři nebo svačinu a skvěle chutná s čerstvými bylinkami na opečeném pečivu.