Cayenne chilli prášek 9 g
Cayenne jsou vítaným hostem každé kuchyně, ve které se vaří s pikantní chutí. Tyto červené, tenké a špičaté papričky pomleté na jemný prášek mají střední pálivost a jsou oblíbené po celém světě. Budou se vyjímat ve všech jídlech, do kterých se hodí červená paprika. Cayenne dodají pokrmům stejně výraznou oranžovou barvu, kořenitou chuť, a navíc přihodí i správný říz. Více
Kód produktu: P321 Doprava a platba
Cayenne chilli prášek 9 g
Chilli paprička jako malovaná
Jak byste popsali klasickou chilli papričku? Červenou, tenkou a protáhlou, špičatou a zahnutou? A víte, že je to vlastně Cayenne paprička? Je to právě ona, která je charakteristická tímto typickým vzhledem. Také proto je, zejména v zahraničí, výrazem Cayenne často všeobecně označována chilli paprička jakéhokoliv druhu.
U nás ji určitě znáte v běžně dostupné mleté podobě jako kajenský pepř. Toto nesprávné označení vzniklo v minulosti špatným překladem originálního anglického názvu Cayenne pepper, kde ovšem “pepper” neznamená pepř, ale obecný název pro papričku.
Ačkoliv Cayenne papričky nemají žádnou signifikantní výraznou chuť, jsou velice oblíbené pro různorodou pálivost, kterou nabízí. Na světě se nachází asi 100 hybridních variant tohoto chilli. Můžete narazit na mírnější Cayenne papričky, které mají okolo 15,000 SHU i na opravu pálivé dosahující až 90,000 SHU. Záleží na klimatu, kde se daná paprička pěstuje. Cayenne z vysoce teplých oblastí jsou více pálivé, naopak tam, kde je počasí o něco chladnější, rostou papričky chuťově jemnější.
Pojmenovány byly podle Cayenne, hlavního města Francouzské Guayany v Jižní Americe, odkud pochází. V dnešní době rostou převážně v tropických a subtropických oblastech, přičemž pro komerční účely se nejvíce pěstují v Indii, Mexiku, na východu Afriky a ve Spojených státech.
S Cayenne napříč světovými kuchyněmi
Používáte do většiny jídel mletou červenou papriku (ať už sladkou nebo ostrou)? Co takhle ji vyměnit za najemno pomletý prášek Cayenne? Jídlu dodá stejně výraznou oranžovou barvu, kořenitou chuť, a navíc přihodí i správný říz.
Cayenne papričky jsou využívány v mnoha světových kuchyních. V Mexiku jsou součástí enchiladas a omáček, v čínské kuchyni běžně dochucují typické restované masové a zeleninové pánve, v Thajsku kari a v Indii chutney. Všeobecně jsou potom nedílnou součástí spousty pálivých omáček, především těch, kde se jako konzervant využívá vinný ocet. Až si příště budete připravovat jídlo z vajec, hovězího masa nebo mořských plodů, zkuste přidat trochu tohoto pálivého zázraku v mleté podobě. Nebudete litovat!
Kromě širokého využití v kuchyni po celém světě mají tyto papričky také blahodárné léčivé účinky. Jsou bohatým zdrojem vitamínu A, mají příznivý vliv při léčbě srdečních chorob nebo křečových žil. Hřejivé chilli obklady se rovněž s oblibou používají na unavené či namožené svaly a bolavá záda. Špetku (ze začátku raději méně než více) mletých Cayenne můžete zkusit přimíchat do léčivých a regeneračních krémů a gelů pro zvýšení jejich účinků.