De Arbol chilli vločky 30 g
O papričkách De Arbol se v Mexiku říká, že přináší štěstí a zdraví. Zda je to skutečně pravda, budete muset posoudit sami. Úsměv (a mírné pálení) na rtech vám ale vykouzlí určitě. Svou výraznou a komplexní chuť bohatou na ořechové, travnaté a kouřové tóny získávají právě až během sušení. Naše celé sušené papričky De Arbol si proto můžete vychutnat v jejich nejlepší formě. Více
Kód produktu: F408 Doprava a platba
De Arbol chilli vločky 30 g
Papričky pojmenované podle stromu, zobáku i krysího ocasu
Oproti většině ostatcích chilli papriček své jméno nezískaly podle místa původu, ale podle španělského významu pro "chilli strom" ("chile de árbol"). Ačkoliv totiž tyto mexické papričky rostou na keři, jejich stopka je tak tuhá a tvrdá, že připomíná větev od stromu.
Papričky De Arbol (vyslovované jako "day ar boll") odrůdy Capsicum annuum (papriky roční)jsou asi 5-7 cm dlouhé a dosahují střední pálivosti okolo 15 000–30 000 SHU. Plody dozrávají ze zelené ve světle červenou barvu. Díky svému protáhlému úzkému tvaru a zakroucené špičce se jim někdy říká "ptačí zobák" (bird´s peak) nebo "krysí ocas" (rat´s tail). Pochází z Mexika a podle některých odborníků jsou blízce příbuzné Cayenne papričkám, podle jiných zase papričkám Pequin. V Mexiku také zůstala zachována převážná většina jejich dnešní produkce.
Dekorace i talisman přinášející štěstí
De Arbol mají přírodní, ořechovou chuť s travnatými a kouřovými podtóny. Svou výraznou a rozvinutou chuť získávají až během sušení. Z toho důvodu jsou mnohem častěji k dostání v sušené nebo mleté podobě než v čerstvé.
Ze sušených De Arbol papriček se také vyrábí typické chilli věnce a girlandy, protože ani po usušení neztrácí svou zářivě červenou barvu. Zavěšené slouží jako dekorace i talisman. Podle tradic totiž přináší štěstí a zdraví.
De Arbol v kuchyni – od omáček a pikantních mandlí až po chilli tequillu
Papričky De Arbol mají široké využití v mnoha kuchyních po celém světě. Používají se především pro dochucení čínských, mexických či jihoasijských jídel. Mnozí považují De Arbol papričky za mnohem lepší než ostatní podobně pálivé mexické druhy chilli, a jsou proto velmi oblíbené mezi chilli kuchaři, kteří jejich vynikající chuť využívají v nejrůznějších kulinářských soutěžích.
Přinášíme vám několik tipů, jak si s De Arbol papričkami připravit slané i sladké jídlo a další neodolatelné lahůdky.
V běžné kuchyni se hodí do marinád, polévek, omáček nebo masových a zeleninových pánví. Spolu s rajčaty, cibulí, opečeným česnekem, limetkou a špetkou soli tvoří tyto papričky vyvážený základ pro vařenou pálivou omáčku.
Díky svému drobnějšímu a tenkému tvaru, pálivosti a chuti, jsou tyto papričky ideální pro naložení a dochucení olivového oleje, vinného octa, medu nebo alkoholu, jako je například tequilla nebo vodka. Vejdou se totiž i do menší nebo úzké lahve. Stačí celé papričky (mohou být i sušené) na jeden den až několik týdnů naložit do tekutiny, které budete chtít přidat pořádný říz. Čím déle je necháte luhovat, tím více pálivý bude výsledek. Špetka Arbol papriček také skvěle nakopne domácí limonády nebo margaritu.
Na závěr vám přinášíme pro inspiraci recept na výborné pražené mandle v pikantní směsi, které dominují právě De Arbol papričky. Přírodní nesolené mandle stačí promíchat v našlehaném vaječném bílku, a poté zvlášť obalit ve směsi koření z mletých De Arbol papriček, třtinového cukru, sušeného tymiánu, kmínu, mořské soli a podle chuti i trochy Chipotle. Takto připravené mandle pečte rovnoměrně rozprostřené na plechu asi 45 minut (při 140 °C a každých 15 minut promíchejte). Aby se těstíčko na mandlích nepřipálilo, doporučujeme při pečení plech přikrýt pečícím papírem i shora. Jakmile budou mandle hotové uvidíte, že se po nich zapráší dřív, než stihnou vychladnout.