Guajillo chilli celé sušené 30 g
Jedny z nejoblíbenějších mexických papriček by ve vaší chilli sbírce rozhodně neměly chybět. Celé sušené papričky Guajillo mají jemnou nasládlou chuť s ovocnými a kouřovými podtóny a příjemnou mírnou pálivost. Ve sladkých i slaných jídlech si je proto mohou bez obav vychutnat i úplní začátečníci. Více
Kód produktu: W209 Doprava a platba
Guajillo chilli celé sušené 30 g
Ochutnejte jednu z nejoblíbenější mexických papriček
Hledáte papričky tak akorát pálivé na to, abyste si vychutnali jemnou pikantnost chilli v jídle, ale žádné vypalováky, které přebijí chuť ostatních surovin? Pak určitě hledáte Guajillo! V Mexiku jsou druhými nejoblíbenějšími (hned po chilli Ancho) a bývají součástí mnoha běžných a tradičních jídel. Pálivost se pohybuje v rozmezí od 2 500–5 000 SHU.
Guajillo papričky (Capsicum annuum) jsou sušenou verzí odrůdy Mirasol. Název Guajillo, který se v originále vyslovuje jako "wha-hee-oh", získaly podle chrastivého zvuku, který po zatřesení vydávají semena v uschlých luscích. Většinou jsou k dostání v podobě celých plodů. Kvalitní sušené lusky poznáte podle lesklé a hladké slupky.
Tyto mírně pálivé papričky jsou charakteristické svou tmavě načervenalou barvou a jemnou nasládlou chutí s ovocným a kouřovým podtónem. Chystáte se pohostit svou báječnou mexickou kuchyní rodinu nebo návštěvu? Vsaďte na papričky Guajillo. Výsledné jídlo překvapí typickou chutí prosluněného Mexika a díky příjemné pálivosti žádného hosta nezaskočí.
Papričky směřující ke slunci již od dob Aztéků
Papričky Mirasol, které jsou po usušení známé jako Guajillo, rostou v suchém podnebí a nejlepší chuti dosahují ty, které se pěstují v severním regionu centrálního Mexika. Rostliny produkují 10 až 15 cm dlouhé papriky, které rostou směrem vzhůru. Získaly tak označení "mířící ke slunci". V průběhu zrání přechází ze zelené barvy v červenou.
Odrůdy Mirasol byly, stejně jako další známé druhy chilli (např. Jalapeño nebo Chilaca), pěstovány na území dnešního Mexika již v dobách Aztéků. Ti chilli papričkám připisovali velký význam a jejich trhy byly zaplavené rozmanitým množstvím druhů. Oblíbenost si na tomto území zachovala tato na vitamíny a minerální látky bohatá plodina dodnes.
Guajillo papričky v kuchyni
Skvěle se hodí do hlavních jídel i předkrmů nebo omáček. Ideální jsou potom na kuřecí maso nebo ryby. V Mexiku touto oblíbenou papričkou dochucují masové pokrmy, salsy, enchiladas, marinády, omáčky, polévky nebo tamales.
Inspirujte se některými z našich dalších tipů, jak s papričkami Guajillo vařit. Získáte tak z jejich chuti jen to nejlepší.
Před samotnou přípravou jídla doporučujeme papričky krátce osmahnout na suché, středně rozpálené pánvi. Postačí 20 až 30 sekund z každé strany. Rozvine se tak jejich sladká chuť a typická pálivost. Často se také přidávají do oleje nebo tuku, na kterém pak připravujete další ingredience.
Pokud patříte k chilli nadšencům, kteří v kuchyni rádi experimentují, budete Guajillo milovat. Jejich unikátní a jemná chuť skvěle zvýrazní sladké omáčky nebo ovoce a jsou výborné i v kombinaci s čokoládou. Rozemletými na prášek jimi můžete posypat dezerty, které se rázem stanou neodolatelnými.
Z Guajillo papriček vyrobíte také pikantní kořeněné pesto, které se vám bude hodit jako základ pro různá jídla. Stačí sušené papričky podélně rozříznout, vysemenit, lusky namočit asi na 15-20 minut a poté rozmačkat do konzistence pasty. Přidejte česnek, mexické oregano, pepř, kmín (nebo jiné kořením dle vaší chuti) a olivový olej. Směs povařte, dokud nevznikne hustá červená omáčka.