Red Jalapeño chilli mash 100 ml
Tekutý chilli mash z červených papriček Red Jalapeño. Červená Jalapeña mají plnější chuť, jemnější strukturu a výraznější sladkost než ta zelená a jejich střední hřejivost nabízí v kuchyni univerzální využití. Více
Kód produktu: M113 Doprava a platba
Red Jalapeño chilli mash 100 ml
Mexická nestárnoucí chilli klasika
Tyto nejznámější chilli papričky na světě netřeba představovat. Jalapeño odrůdy Capsicum annuum (papriky keříkové) dostaly název podle města Xalapa (někdy též nazývané Jalapa) v mexickém státě Veracruz. Věděli jste ale, že v Mexiku jsou výrazem Jalapeño označovány tyto papričky pouze v naloženém stavu? Čerstvým zeleným plodům říkají "cuaresmenos" (podle mexického katolického svátku Lent neboli Cuaresma, který trvá 40 dní a mnozí se během něj vzdávají konzumace masa) nebo "chile gordo" (v překladu tlustá paprika).
Ačkoliv mají tyto papričky nesčetné množství různých variant lišících se velikostí, chutí a pálivostí, typická Jalapeno je dlouhá cca 8-10 cm s průměrem 2,5 cm, má protáhlý zvonkovitý tvar s tupou a kulatou špičkou. Běžná pálivost se pohybuje okolo 8 000-10 000 SHU, slabší druhy mohou mít i pouhých 2 500 SHU. Vzhledem k tomu, že tato paprička se objevuje úplně všude – od nejrůznějších omáček až po burgery nebo pizzy – je pro některé vrcholnou zkušeností s chilli a považují ji za "pekelně" pálivou. V porovnání s ostatními papričkami na Scovilleho stupnici má však pořádně co dohánět.
Zelená nebo červená?
Setkat se můžete s Jalapeño papričkami obou barev. Zelené Jalapeño jsou papričky nedozrálé. Jsou více pálivé a déle vydrží. Také proto na ně v čerstvé podobě narazíte častěji než na ty červené. Pro zajímavost, jakmile se na zelených papričkách utvoří jemné prasklinky, dosáhla paprička ve své nezralé dospělosti nejlepší chuti (ačkoliv někteří považují tyto vrásky za známku nekvality). Po plném dozrání získá barvu červenou. Červené Jalapeño mají plnější chuť, jemnější strukturu a výraznější sladkost. Běžně jsou určené spíše k sušení nebo uzení – takto upravené se nazývají Chipotle.
Ochutnejte oblíbenou sušenou papričku aztéckých císařů
Jalapeño byly považovány za první a nejstarší kultivovanou plodinu na západní polokouli, a to ještě v době před aztéckou civilizací. Aztékové papričkám přikládali obrovský význam. Běžně chilli sušili na slunci, což ovšem u Jalapeño kvůli jejich tlusté dužnaté slupce nebylo možné. Začali je proto nejdříve udit, a až poté sušit. Díky tomu vznikly dnes známé Chipotle. Takto zpracované Jalapeño se staly v Aztécké říši vysoce ceněnou surovinou a byly využívány i na přípravu jídel pro císařské ceremoniály. Tradičně z nich byla pro císaře a jeho hosty připravována omáčka, která obsahovala také rajčata, ořechy, dýňová semínka, čokoládu a karamel. Většinou se podávala ke zvěřině, mořským plodům a drůbeži.
S Jalapeño neuděláte chybu v žádném jídle, kterým se chystáte pohostit návštěvu, rodinu nebo úplné chilli začátečníky.
Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 2-6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.
Složení | Red Jalapeño chilli papričky, sůl, kyselina octová. |
---|---|
Pálivost | |
SHU jednotky | 10 000 |
Země původu | Kolumbie |
Chilli omáčka recept
Tato pikantní chilli omáčka je ideálním doplňkem pro milovníky ostrých pokrmů. Skvěle se hodí k masu, grilovaným pokrmům, těstovinám nebo jako dip k chipsům. Snadná a rychlá na přípravu, přitom plná výrazné chuti.
Sriracha recept - pálivá chilli omáčka
Sriracha je pikantní chilli omáčka pocházející z Thajska, pojmenovaná po městě Si Racha. Stala se populární po celém světě díky své výrazné pálivé, ale zároveň jemně sladké a kyselé chuti. Původně ji začala vyrábět thajská žena jménem Thanom Chakkapak a omáčka se rychle rozšířila do dalších částí Asie i do USA, kde se stala nezbytnou součástí moderní kuchyně. Sriracha je ideální k polévkám, nudlím, sushi, nebo jako ingredience do marinád a dipů.
Dýňová polévka recept
Podzim je v plném proudu a obchody jsou plné čerstvých dýní, které přímo volají po tom, aby se proměnily ve skvělou a výživnou polévku. Dýňová polévka je ideálním způsobem, jak si vychutnat sezónní zeleninu a zahřát se během chladnějších dnů. Proč si tedy neudělat jednoduchou a lahodnou dýňovou polévku, která zaujme svou sytou barvou a krémovou konzistencí? Tento jednoduchý recept na dýňovou polévku Vám nezabere víc, jak 40 minut.