Yidu chilli celé sušené 30 g
Jak chutná umami v podobě chilli? Odpověď najdete v mírně pálivých papričkách Yidu. Kromě výrazně intenzivních ovocných tónů s doteky sušených rajčat se u nich hovoří i o tzv. páté chuti, která v ústech vytváří dlouhotrvající příjemný pocit a podporuje apetit. Se sušenými Yidu zkrátka jedno sousto nebude nikdy stačit. Jídlům navíc dodávají krásně červenou barvu a obyčejná červená paprika si tak ve vaší kuchyni už neškrtne. Více
Kód produktu: W218 Doprava a platba
Yidu chilli celé sušené 30 g
Čínské papričky s mexickými rysy
Papričky Yidu pochází ze stejnojmenného regionu v Číně. Pěstují se zde v oblasti, ve které se střídají všechna roční období. Ke své jedinečné zajímavé chuti a mírné pálivosti dozrávají během horkého a deštivého léta a sklízí se s příchodem podzimu. Často se o nich říká, že byly do Číny přivezeny z Mexika, protože svým tvarem, velikostí i velmi nízkou pálivostí připomínají mnohé typické papričky tohoto středoamerického státu.
Mírně pálivé chilli s chutí umami
Tmavě červené až fialové plody Yidu mají silnější lesklou slupku a dorůstají délky 8–10 cm. Ačkoliv nejsou tak známé jako jiné druhy, jsou ve světě velmi oblíbené. Pro některé jsou skvělým chilli díky jejich velmi mírné hřejivosti, která dosahuje 2500–8000 SHU, pro jiné jsou zajímavou a netradiční ingrediencí z hlediska chuti. V té lze rozpoznávat silně ovocné tóny s dotekem sušených rajčat a lehce kouřovým aroma. Tím hlavním je ovšem chuť umami, která je podle japonské gastronomie popisována jako pátá, velmi intenzivní a jedinečná chuť. Yidu tak patří mezi papričky, které zanechávají v ústech příjemný dlouhotrvající pocit a podporují apetit. Pokud tedy chcete, aby u vás strávníkům vždy neobyčejně chutnalo a rádi se vraceli, pak do jídel přidávejte tyto papričky. Budete mile překvapeni.
Využití Yidu v kuchyni
V mexické a asijské kuchyni jsou Yidu považovány za ideální papričky pro přípravu studených chilli omáček, ale také marinád, dušených pokrmů i masových a zeleninových pánví. Před použitím je nejlepší sušené Yidu rehydratovat a namočit je na pár desítek minuti do horké vody, případně je nakrájet na 1–2 cm velké kousky a dusit alespoň 30 minut. Pro zvýraznění chuti je také můžete před tepelnou úpravou krátce orestovat na rozpálené pánvi s troškou oleje (postačí pár vteřin z každé strany).
Jejich další výhodou je, že mají vysoce barvící schopnost a jídlům propůjčují krásně červenou barvu. Doporučujeme vyzkoušet je jako pikantnější a chuťově zajímavější náhradu klasické červené papriky. Výborné budou i do klasického guláše. V pokrmech se potom Yidu velmi dobře párují s ingrediencemi jako je jehněčí, paprika, sušená rajčata, sečuánský pepř, lilek, krevety nebo rýže. V Asii se také s oblibou používají pro přípravu ochucených chilli olejů.